Oboseala, primul semn că ficatul e victima alimentației greșite

O dereglare hepatică are efecte nefaste asupra întregului organism. Bolile ficatului apar frecvent  în urma abuzului anumitor mâncăruri sau băuturi, din cauza unui mediu toxic, a vieţii dezordonate sau a dependenţei de alcool.

Ficatul este un organ de bază al organismului având un dublu rol fiziologic: secretă bila, care are rol în digestie, și intervine în metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetizând un număr mare de substanțe care metabolizează medicamentele și substantele străine.

Potrivit jurnaliștilor de la Newyorktimes.com riscul de a suferi de afecțiuni hepatice este mai mare la maturitate dacă în adolescență ne-am confruntat cu supraponderabilitate sau chiar și obezitate. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm au atras atenția asupra faptului că bolile de ficat sunt influențate de surplusul de greutate.

„Greutatea în exces în adolescenţă este riscantă pentru adultul de mâine, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii ficatului. Trebuie să acţionăm din timp dacă vrem să prevenim bolile hepatice severe”, spune dr. Hannes Hangstrom, cercetător la Institutul Karolinska.

Crizele dureroase provocate de ficat pot fi calmate doar cu un stil de viaţa sănătos şi un regim alimentar strict care să includă foarte multe legume crude, supe preparate în casă, fructe proaspete şi compoturi.

Ponturi

Pentru a obține efecte rapide în calmarea durerilor alege să consumi morcovi, salată verde, roşii, mere, lămâi, struguri, mandarine şi portocale.

Este indicat de asemenea ca dimineaţa pe stomacul gol să consumi o linguriţă de ulei de măsline şi o felie de lămâie.

Este indispensabil vieții

După piele, ficatul este al doilea organ ca mărime, fiind vital bunei funcționări a organismului. El purifică și elimină toxinele acumulate din mâncare, băutură sau medicamente.

Datorită implicării lui în procesul de coagulare a sângelui, ficatul nu ne lasă să sângerăm exagerat de mult în cazul în care ne rănim.

Hepatita și ciroza, afecțiuni frecvente ale ficatului

Hepatita este o inflamație a ficatului provocată de o infecție sau abuzul de un anumit tip de alimente ingerate. Consumul de grăsimi poate favoriza apariția afecțiunii numite „ficat gras non-alcoolic”, iar consumul excesiv de alcool poate duce la instalarea cirozei hepatice.

Celulele ficatuui sunt distruse puțin câte puțin de obiceiurile noastre alimentare greșite, iar în momentul în care aceste celule acoperă o parte mai mare din ficat, se pune diagnosticul de ciroză hepatică.

Simptome ce anunță problemele acestui organ

Oboseala este cel mai bun indicator în momentul în care ceva este în neregulă cu ficatul. Printre atribuțiile sale, acest organ se ocupă cu transformarea alimentelor în energia necesară bunei funcționări de zi cu zi.

Dacă resimți oboseala pe o perioadă mai lungă, este bine să consulți un medic specialist.

Îngălbenirea pielii și a ochilor

Este un alt simptom care arată că există ceva care nu funcționează bine la acest nivel. Icterul cum mai este denumit acest simptom poate fi însoțit de dureri și balonare abdominală, urina închisă la culoare sau dureri musculare.

1 din 5 persoane care abuzează de alcool suferă de ciroză hepatică

Ficatul este responsabil cu descompunerea alcoolului, însă excesul de alcool îi poate face un rău iremediabil.

Chiar dacă este singurul organ care se poate autoreface, atunci când o parte mai mare din ficat este afectată de ciroză, este nevoie de un transplant.

Curele de detoxificare nu ajută

Singura modalitate prin care îți poți ajuta ficatul afectat de ciroză hepatică să funcționeze în parametri optimi este să-ți menții greutatea corporală sub control și să adopți un stil de viață sănătos, să nu faci excese de niciun fel.

Studiile făcute în legătură cu curele de detoxificare nu pot să confirme că acestea ar avea vreun beneficiu în buna lui funcționare.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*