Ceaiul de iasomie, energizant natural

Indienii o numesc „regina florilor“ și în toată lumea este apreciată pentru frumusețea și parfumul ei. Iasomia nu este doar o floare decorativă, ci și una cu multe virtuți terapeutice.

Florile uscate de iasomie sunt folosite în aromarea ceaiurilor, băuturilor carbogazoase, iar uleiul esențial este valoros în aromaterapie și medicina naturistă, precum și în industria de parfumuri și produse cosmetice.

Te simți extenuat, ai palpitații, dureri de cap și ți-e greu să te concentrezi? Acestea ar putea fi semne clare că suferi de oboseală cronică. Pentru atenuarea simptomelor, poți să bei un ceai de iasomie, căci este sursă de energie la fel ca orice altă băutură care are cofeină, spun specialiștii.

Ajută în pierderea în greutate

Ceaiul de iasomie conține catehine, substanțe care accelerează arderea grăsimilor și astfel ajută la pierderea în greutate. Un studiu recent arată că persoanele care beau ceai de iasomie slăbesc mult mai repede decât cele care nu-l consumă regulat. Ceaiul de iasomie este aromat și dulce, dar, pentru că este ușor acid, nu trebuie consumat pe stomacul gol, pentru a se evita arsurile gastrice.

Menține sănătatea cardiovasculară

Pentru persoanele cu rude care au avut de-a lungul timpului probleme cardiovasculare, consumul de ceai de iasomie ajută în prevenirea unor astfel de neplăceri. Compușii din compoziția sa sunt un factor-cheie în inhibarea depunerii colesterolului „rău“ (LDL) pe artere. Astfel, ceaiul de iasomie ține sub control nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale și previne, de asemenea, stresul oxidativ. Datorită antioxidanților care să găsesc în ceai, licoarea scade riscul de infarct miocardic.

Info

Este nevoie de aproximativ 2.500 de flori de iasomie pentru a produce 2,5 ml de ulei esențial.

Previne răceala și gripa

Datorită proprietăților antivirale și antibacteriene pe care le are planta, un consum regulat de ceai de iasomie poate preveni răceala și gripa. Mai mult, consumul de ceai când ești răcit grăbește însănătoșirea.

7 beneficii ale uleiului esențial de iasomie

1.      Antidepresiv: în aromaterapie, mirosul de iasomie are un efect relaxant, calmant.

2.      Antiseptic: aplicat pe răni superficiale, diluat în ulei vegetal (de măsline sau de floarea-sorelui), este un foarte bun dezinfectant.

3.      Antispasmodic: în masaj, ameliorează crampele musculare și cele intestinale.

4.      Cicatrizant: aplicat în mod regulat pe urmele lăsate de răni ușoare și tăieturi, uleiul esențial de iasomie ajută la decolorarea acestora. Este foarte eficient atunci când este amestecat cu ulei de argan.

5.      Expectorant: inhalat, ameliorează tusea prin eliminare mucusului în căile respiratorii, reduce sforăitul și te ajută să dormi atunci când ești răcit și gripat.

6.      Sedativ: folosit la masaj, alungă anxietatea, reduce stresul, oboseala nervoasă cauzată de suprasolicitare și facilitează somnul.

7.      Afrodiziac: este folosit de secole pentru efectul său afrodiziac în Orientul Mijlociu. Mai mult, se spune că uleiul esențial de iasomie sporește libidoul.

Remediu util și în ritualul de îngrijire

Uleiul esențial pur de iasomie nu trebuie folosit nediluat, deoarece poate provoca iritații, dar amestecat cu alte uleiuri vegetale, cum este cel de argan, și pus în crema de zi sau cea hidratantă, face minuni pentru pielea uscată.

Întrucât uleiul de iasomie are efect antioxidant, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii, acesta este un excelent remediu antirid. Mai mult, fiind antibacterian, ameliorează micile probleme ale pielii, cum este acneea ușoară.

Pentru un păr frumos, sănătos și rezistent, pune câteva picături de ulei esențial de iasomie în șamponul cu care te speli.

Atenție!

Uleiul esențial de iasomie nu este recomandat femeilor gravide sau care alăptează.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*