A fost inaugurat Compartimentul de Radioterapie din cadrul SJU Bacău

Bolnavii oncologici din județul Bacău, dar și din județele vecine, se pot trata  aproape de casă și nu mai sunt nevoiți să se programeze pentru radioterapie în spitalele din Iași, Cluj, București. Spitalul Județean de Urgențe – SJU Bacău are din nou, după o pauză de aproape 10 ani, un compartiment de radioterapie.

La eveniment, au participat în calitate de gazde Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean, Maricica Coșa, prefectul județului, Cosmin Necula, primarul Bacăului, Adrian Popa, manager al SJU Bacău, personal medical, consilieri județeni și locali.

A fost inaugurată Radioterapia de la SJU Bacău

Au fost și invitați de la București: Liviu Dragnea – președintele Camerei Deputaților, Florian Bodog – ministrul Sănătății, Marian Burcea – președintele CNAS, Gabriela Firea – primarul general al Capitalei si parlamentari de Bacău.

Senatorul Dragoș Benea, fost președinte al CJ Bacău, a făcut un scurt istoric al investiției. În 2014, s-au făcut primele demersuri la Compania Națională de Investiții, pe vremea când Liviu Dragnea, era ministru al Dezvoltării.

Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților: „Sunt mulțumit că se inaugurează această investiție, căreia nu ai ce să-i reproșezi, nici la dotări, nici la calitatea execuției.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: „Sunt mulțumit de ceea ce am găsit în Bacău. Am discutat cu autoritățile locale și conducerea spitalului despre problemele de resurse umane, vom încerca să ajutăm cu specialiști. E o inaugurare importantă, pentru că bolnavii de cancer stau pe liste de așteptare”.

Gabriela Firea, primar al Bucureștiului: „Trebuie să punem preț pe Sănătate, trebuie să investim în Sănătate!”

În ce s-au investit banii

Compartimentul de Radioterapie este practic o clădire nouă, cu 24 de paturi, dotat cu accelerator liniar de particule și computer tomograf de plan tratament. Acceleratoarele de particule de nouă generație pot trata 70% dintre tipurile de cancer, iar zilnic pot beneficia de ședințe peste 20 de pacienți.

Aparatul instalat în Bacău este de ultimă generație, cu 2 energii de fotoni și 5 grupe de electroni. În România, mai există un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generație mai veche. Performanțele acestui aparat determină adresabilitatea către o gamă mai largă de pacienți.

Se pot realiza iradieri de mare precizie, fără a afecta țesuturile sănătoase din jurul afecțiunii tumorale. Anual, se vor putea face 15.000 de ședințe de iradiere.

Varinak Europe SRL reprezintă un concern american recunoscut pentru inovația în acest domeniu, iar în România 15 din cele 24 de aceleratoare medicale existente au fost furnizate de această companie.

Sursa: http://zdbc.ro

Adauga un comentariu

*