Care sunt beneficiile ingredientelor naturale din produsele cosmetice

naturalePentru a putea descifra o etichetă a unui produs cosmetic, trebuie deseori să avem o bază serioasă de chimie cosmetică. Pentru aceasta este nevoie de timp îndelungat dedicat învăţării chimiei cosmetice, a studierii ingredientelor cosmetice şi a beneficiilor acestora. În schimb, mulţi dintre noi nu cunoaştem acest domeniu, dar totuşi suntem puşi în situaţia în care trebuie să alegem un produs „mai curat” pentru faţă sau corp.

Diana Marandiuc, trainer Naturys România, ne-a dat mai multe explicaţii privind ingredientele naturale din produsele cosmetice pentru a descifra mai uşor etichetele lor şi a alege produsele care ni se potrivesc mai bine.

Ingredientele menţionate în latină sunt naturale

În principal, regula generală atunci când citim eticheta unui produs cosmetic, este aceea că ingredientele de origine naturală si/sau vegetală sunt scrise în limba latină conform INCI. Multe ingrediente chimise şi/sau sintetice sunt scrise în limba engleză. Aceasta poate ajuta la identificarea proporţiei între ingredientele naturale şi cele de origine chimică sau sintetică.

Vitaminele din cosmetice

Cele mai utilizate vitamine în produsele cosmetice, sunt Vitamina E, C şi A.

Vitamina E este este unul dintre cele mai puternici antioxidanţi datorită uleiurilor şi a grăsimilor din componenţă. Nu prezintă efecte adverse, ajută la repararea şi regenerarea ţesuturilor şi asigură o bună hidratare a pielii. Previne procesul de îmbătrânire prematură a pielii, protejând pielea împotriva atacului radicalilor liberi.
Atunci când este utilizată ca şi conservant, este utilizată în formă pură, nediluată. De obicei se regăseşte în produsele cosmetice anti-îmbătrânire.

Vitamina A este şi ea o vitamină foarte des întâlnită în produsele cosmetice. Aceasta întârzie apariţia ridurilor şi le reduce dacă acestea au început să apară deja. Atenuează petele maronii şi netezeşte aspectul de piele iritată.
De obicei, o să regasiţi vitamina A uleioasă în cremele hidratante de noapte, pentru ca soarele inactivează multe forme ale acestei vitamine. În primul rând este un antioxidant care luptă împotriva efectelor radicalilor liberi.

Vitamina C sau altfel denumită acidul ascorbic – este o formă activă şi naturală a vitaminei C, solubilă în apă şi alcool. Este un activ anti-aging remarcabil, cu efect antiinflamator şi antioxidant forte, ce stimulează sinteza colagenului şi sporeşte elasticitatea pielii, îmbunătăţeşte aspectul tenului ridat, reduce pigmentarea pielii, netezeşte tenul, susţine regenerarea cutanată.
Întârzie îmbătrânirea cutanată şi formarea ridurilor, contribuie la repararea daunelor provocate de expunerea la soare şi protejează la nivel celular de daunele razelor UV. Conferă un plus de luminozitate pielii, constituie un remediu natural anti-pigmentar dacă este utilizat pe termen lung. Este considerat un factor de întinerire a pielii, utilizat cu succes şi în tratamentele de regenerare celulară.

Mineralele din produsele cosmetice

Din punct de vedere procentual, pielea conţine 2 până la 4 % săruri minerale.  Nu se introduc în organism mineralele sau metalele ca atare, deoarece ele în cele mai multe situaţii pot deveni nocive, dar în schimb se urmăreşte asimilarea lor din plante, legume, cereale, lapte, carne , ouă etc.

În cosmetică şi aceste minerale şi microminerale se regăsesc de obicei în compoziţia măştilor faciale. Toate aceste au rolul de antioxidant şi dezactivează radicalii liberi, principala cauză a îmbătrânirii premature. Siliciul este un micromineral care este considerat mineralul frumuseţii care redă supleţe pielii şi elasticitate pereţilor vaselor capilare.

Extractele din plante

Aloe Vera este un ingredient hidratant foarte bun, aduce apă în ţesut şi de obicei se regăseşte în produsele hidratante sub formă de emulsie.

Rodia – fructul conţine acidul elagic care este un puternic combatant al radicalilor liberi şi are efecte anti-cancerigene, anti-virale şi ajută la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare.

Ginko Biloba şi Ginseng – aceste două ingrediente sunt prezente în produsele anti-îmbătrânire şi au acţiune de neutralizare a radicalilor liberi, stabilizează membranele celulare şi inhibă factorul de activare plachetară (PAF).

Algele marine – sunt bogate în proteine, carbohidraţi, grăsimi, săruri minerale şi vitamine. Marea lor calitate este conţinutul bogat de compuşi minerali care acţionează împotriva procesului îmbătrânirii întregului organism.

Alegele marine şi beneficiile lor:
• Tonifică şi curăţă pielea.
• O hidratează în profunzime.
• Au efect cicatrizant: vindecă rănile, elimină petele şi cicatricile.
• Elasticizează pielea datorită conţinutului ridicat de acizi graşi.
• Catifelează pielea.
• Vitamina A din alegele marine facilitează regenerarea celulară.
• Reglează secreţia de sebum.

Museţelul – este ingredientul prezent în produsele pentru piele sensibilă. Acesta are acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi actiune de calmare a pielii.

Uleiul de Cocos – este format din grăsimi saturate (90 % din întregul conţinut), din Vitaminele E şi K, dar este bogat şi în Fier. Este un ulei destinat în mod special persoanelor cu mâinile uscate, crăpate, deshidratate, iritate şi cu inflamaţii. Hidratează foarte bine pielea şi înlătură senzaţia de piele uscată.

Uleiul de Migdale Dulci – acţiune de hidratare şi netezire a pielii.

Uleiul de Argan – are următoarele proprietăţi:

– Reface filmul hidrolipidic.
– Hidratează, hrăneşte, protejează, regenerează, redă fermitate şi vindecă.
– Eficient împotriva îmbătrânirii.
– Stimulează producţia de colagen (o proteină care susţine toate ţesuturile, inclusiv pielea) şi prin urmare, ajută la prevenirea formării ridurilor.
– Conţine Tocoferoli (vitamina E) esenţiali în prevenirea ridurilor, deoarece posedă activitate protectoare împotriva atacului radicalilor liberi. Scualen – acest hidrocarbonat este un precursor al multor metaboliti, cum ar fi hormonul anti-îmbătrânire, DHEA, este o substanţă foarte hidratantă care normalizează pielea şi protejează capilarele, ca protecţie împotriva razelor UV. Antioxidant – vitamina A; Acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 – polifenoli anti-îmbătrânire.

Uleiul de sâmburi de struguri – are următoarele proprietăţi
Acesta conţine acid linoleic, este un antioxidant care protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature şi radicalilor liberi. De asemenea, are proprietăţi astringente, tonifiante şi stimulează microcirculaţia sanguină, oferind elasticitate pielii (capacitatea de a stabiliza elastina şi colagenul).

De ce se folosesc uleiuri esenţiale vegetale în compoziţia produselor cosmetice:

Motivul 1: ajută pielea să se regenereze şi previn îmbătrânirea. Ele au capacitatea de a creşte rata în care se reproduc celulele de la nivelul germinativ al pielii. Drept urmare, acestea grăbesc vindecarea şi reduc apariţia cicatricilor: de ex: lavandă, smirnă.

Motivul 2: ele au proprietăţi antiseptice, bactericide şi anti-fungice, prin urmare ne protejează pielea: de ex: ulei de lămâie, rozmarin.

Motivul 3:  ajută la reglarea producţiei de sebum, deci sunt bune şi pentru tenul gras: de ex: ulei de lemn de trandafir, grapefruit.

Motivul 4: acestea vin în ajutorul pielii şi reduc oboseala şi stresul: de ex: ulei de bergamotă, tămâie.

Motivul 5: ajută la reducerea inflamaţiilor cauzate de eczeme şi dermatite: de ex: coada şoricelului, muşeţel.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*