Semnificatiile zilei de 18 aprilie

Astazi este Ziua Mondiala a Radioamatorismului si Ziua Internationala pentru Conservarea Monumentelor.

Ziua Mondiala a Radioamatorismului marcheaza infiintarea, in 1925, la Paris, a Uniunii Internationale a Radioamatorilor. In prezent Uniunea cuprinde peste 160 de societati membre din intreaga lume, iar numarul radioamatorilr autorizati in lume se ridica la 3 milioane. In România, primul radioclub este fondat in 1926, iar in 1936 ia fiinta Asociatia Amatorilor Români de Unde Scurte, care, in prezent, se numeste Federatia Româna de Radioamatorism. In Romnia exista peste 4 000 de radioamatori cu licenta la zi, potrivit datelor obtinute de la autoritatea nationala pentru radiocomunicatii, ANCOM.

Ziua Internationala pentru Conservarea Monumentelor se sarbatoreste din 1982, la initiativa ICOMOS – Comitetul International al Monumentelor si Siturilor – zi consimtita si de Conferinta Generala UNESCO, in 1983. Obiectivul acestei zile este constientizarea de catre largul public a diversitatii patrimoniului monumental la nivel mondial, dar si a vulnerabilitatii acestuia, asadar a necesitatii eforturilor pentru protectia si conservarea sa. Tema de acest an este ”Patrimoniul Cultural si Turismul Durabil” (”Cultural Heritage & Sustainable Tourism’), aleasa in contextul Anului International al ONU pentru dezvoltarea unui turism durabil si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila si obiectivele acesteia.

In 1506 incepe constructia Bazilicii Sfantul Petru din Roma.

In 1946 in fiinta ONU in urma desfiintarii Ligii Natiunilor.

In 1951 se infiinteaza Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, primul pas catre viitoarea Uniune Europeana.

In 1996 este ratificata „Conventia europeana pentru reprimarea terorismului”, care reglementa procedura extradarii persoanelor cautate pentru acte de terorism de pe teritoriul tarii noastre.

In 2001 este adoptat textul de lege privind accesul liber la informatiile de interes public din România.

In 2007 Google lanseaza un instrument pentru protectia drepturilor de autor – Claim your content.

In 1846 se naste Nicolae Densusianu, istoric român; in 1946, Cristian Mandeal – dirijor si pianist român, iar in 1952, Eugen Cristea – actor român de teatru si film.

In 1802 moare Erasmus Darwin, doctor si botanist englez, bunicul lui Charles Darwin; in 1898, Gustave Moreau – pictor simbolist francez; in 1945, John Ambrose Fleming – fizician englez; in 1955, Albert Einstein – fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1921, iar in 2003, Emil Loteanu – regizor de film, dintre care amintim „Satra”.

Adauga un comentariu

*