Semnificatiile zilei de 4 aprilie

pageAstazi este Ziua Internationala pentru Constientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal si Asistenta in Lupta Impotriva Acestora si Ziua Internationala a Animalelor Fara Stapan.

Ziua Internationala pentru Constientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal si Asistenta in Lupta Impotriva Acestora este marcata in 2006 de Adunarea Generala ONU.

In 2012, la Palatul Natiunilor din Geneva, este lansata campania „Lend your leg”, ce consta in colectarea a cat mai multor imagini cu persoane afectate de acest flagel. Toate eforturile depuse la nivel mondial au atenuat cu putin utilizarea minelor antipersonal, un numar mare de tari continu. Minele antipersonal fac, anual, 10.000 de victime. Multe dintre cazurile de ranire sau deces se inregistreaza mai ales in randul populatiei civile, afectand in special femeile si copiii.

România a finalizat procesul de distrugere a stocurilor de mine anti-personal la 25 martie 2004, cu mai bine de un an inaintea datei limita stabilite de Conventia de la Ottawa.

Ziua Internationala a Animalelor Fara Stapan isi are originile in Olanda anului 2010, cand 100 de organizatii preocupate de soarta animalelor fara stapan organizeaza prima conferinta nationala dedicata acestei probleme. Data este aleasa cu 6 luni inaintea Zilei Mondialea Animalelor, din 4 octombrie. Printre manifestarile organizate cu aceasta ocazie se numara actiuni de sterilizare gratuita a animalelor fara stapan, incurajarea adoptiilor, gasirea de solutii impreuna cu autoritatile locale.

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor din România a lansat campania nationala ”Sunt Vocea Necuvantatoarelor” in scolile si liceele din tara, care cuprinde vizite la adaposturi, proiectii de filme tematice, dezbateri, ateliere creative si incurajarea actiunilor de voluntariat. In 1920 se realizeaza primul film românesc de desen animat – “Pacala in Luna”.

In 1921 se infiinteaza, la Bucuresti, Institutul de seruri si vaccinuri “Dr. Ion Cantacuzino”.

In 1949 este creata NATO prin semnarea Tratatului Nord Atlantic de catre 12 natiuni – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada si Portugalia.

In 2003 este inaugurat Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti.

In 1914 se naste Marguerite Duras, scriitoare franceza; in 1932, Anthony Perkins – actor american de teatru si film; in 1938, Aristide Buhoiu – realizator TV si scriitor; in 1965, Robert Downey Jr, actor american, iar in 1979, Heath Ledger – actor australian.

In 1870 moare Heinrich Magnus, chimist si fizician german; in 1929, Carl Benz – inginer german, pionier al automobilismului; in 1942, Gheorghe Adamescu – istoric literar român, membru al Academiei Române; in 1968, Martin Luther King Jr. – militant pentru drepturile negrilor; in 1991, Max Frisch, romancier si dramaturg elvetian, iar in 1992, Horia Vintila – scriitor român.

Adauga un comentariu

*