Tot ce trebuie sa cunoaştem despre Hepatita C

hepatita_cŢara noastră e campioană la capitolul hepatita C. Potrivit ultimelor statistici, peste 650.000 de români suferă de infecţie cu virusul C hepatitic, dintre care doar puţin peste 40.000 se tratează, adică mai puţin de 10%. Există însă alte câteva mii de persoane care trăiesc cu virusul şi nu urmează niciun fel de tratament, punându-şi în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a celor din jur, având în vedere numeroasele căi de transmitere a virusului.

Studiile arată că numărul de cazuri de ciroză hepatică şi cancer hepatic, complicaţii ale hepatitei C, se vor dubla până în 2030. În întreaga lume, se înregistrează anual 3-4 milioane de cazuri noi de hepatita C, iar virusul hepatitei C reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat.

Din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii, hepatita C mai este numită şi „ucigaşul tăcut”.

„Nu există niciun simptom principal, specific pentru hepatita C cronică şi nici măcar pentru hepatita C acută. Uneori, pacientul poate manifesta oboseală accentuată şi lipsa poftei de mâncare”, spune Prof. Dr. Camel Kopty, medic primar, specialist în Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie.

Analizele care depistează hepatita C

„Cel mai frecvent, testele de screening al sângelui, efectuate ca parte a controlului anual, prezintă funcţia hepatică uşor ridicată, însă nu foarte mare. Următorul pas este efectuarea testelor de sânge anti-HCV şi PCR, apoi sonografia ficatului. În cazul în care analiza PCR este pozitivă pe o perioadă de 3 până la 6 luni, putem vorbi despre hepatita C cronică. Testul anti-HCV poate ieşi pozitiv şi fără ca pacientul să sufere de această boală, deci nu este suficient pentru diagnosticul hepatitei C. Astfel, numai analiza PCR confirmă că este vorba de o boală cronică activă. Testele funcţionale hepatice nu prezintă neapărat valori ridicate în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita C, acestea pot fi chiar normale”, adaugă medicul.

Principala cale de transmitere a hepatitei, sângele contaminat 

Potrivit medicului Camel Kopty, cele mai frecvente cauze ale infecţiei ficatului cu virusul hepatitic C (VHC) sunt:

  • tatuajele, piercingurile, chiar şi înţepătura pentru cercei fără igienizare
  • practica medicală neigienică
  • instrumente medicale neigienizate
  • bărbieritul sau epilarea cu aparatul de ras

Transmiterea VHC pe cale sexuală este discutabilă, se întâmplă destul de rar (sub 6%), însă este bine-venită precauţia (sangele menstrual şi leziunile genitale favorizează infecţia), potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Aşadar, hepatita C cronică este o boală pe care „o iei”!

Hepatita C NU SE TRANSMITE: pe cale aeriană (strănut, tuse etc.), prin îmbrăţişare, sărut, coabitare sau atingere. Atingerea aceloraşi obiecte nu constituie o problemă pentru nimeni, în absenţa sângelui, ca de altfel nici înţepăturile insectelor (ţânţarii).

„Dacă este depistată la timp, posibilităţile de vindecare a hepatitei C cronice sunt de până la 99%”, conchide medicul.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*