Semnificatiile zilei de 28 martie

ziua-internationala-a-securitatii-si-sanatatii-in-muncaAstazi este Ziua Internationala pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor de Munca si Ziua Internationala pentru Sanatate si Securitate la Locul de Munca.

Ziua Internationala pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor de Munca a fost marcata in 1996, la sediu ONU, de catre delegati ai sindicatului Global, care au comemorat pentru prima data victimele accidentelor de munca.

S-a lansa, astfel, un semnal pentru promovarea unui mediu de munca sanatos si sigur. In aceasta zi sindicalistii din intreaga lume comemoreaza colegii rapusi anual de accidente sau boli profesionale, afectiuni care ar putea fi, in fapt, prevenite in totalitate daca s-ar acorda atentia necesara conditiilor fiecarui loc de munca.

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a initiat, la aceasta data, Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca, zi in care sunt organizate intalniri si seminarii cu scopul de a sublinia, o data in plus, importanta prevenirii accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Constientizrea angajatorilor si a angajatilor cu privire la avantajele reciproce ale respectarii legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca este un alt obiectv al zilei.

In 1776 este fondat “Balsoi Teatr” din Moscova.

In 1882 Franta promulga obligativitatea frecventarii scolii.

In 1923 este promulgata “Constitutia României Mari” – una dintre cele mai avansate si democratice constitutii din Europa acelui timp.

In 1947 este creata Comisia Economica si Sociala a ONU pentru Asia si Pacific si Comisia Economica ONU pentru Europa.

In 1974 Marea Adunare Nationala instituie functia de presedinte al Republicii Socialiste România, in care este ales Nicolae Ceausescu.

In 1592 se naste Jan Amos Komensky (Comenius, Johannes), pedagog ceh si reformator al invatamantului; in 1868, Maxim Gorki – scriitor rus, fondator al realismului socialist in literatura; in 1914, Ovidiu Constantinescu – prozator român; in 1936, Mario Vargas Llosa – scriitor peruan, laureat Nobel pentru Literatura in 2010; in 1970, Laura Badea – scrimera româna, campioana olimpica la Atlanta in 1996, iar in 1986, Lady Gaga – cantareata americana.

In 1926 moare Thoma Ionescu, medic, intemeietorul scolii românesti de chirurgie si de anatomie topografica, membru al Academiei Române; in 1941, Virginia Woolf – scriitoare britanica; in 1943, Serghei Rahmaninov – compozitor rus; in 1949, Grigoras Dinicu – compozitor si violonist român, unul dintre cei mai faimosi lautari; in 1994, Eugen Ionescu – dramaturg, eseist si poet român, iar in 2016, Petru Mocanu – matematician român.

Adauga un comentariu

*