Instrumentele muzicale sunt extrem de eficiente împotriva stresului

magazin-instrumente-muzicaleNu mai discutăm acum cât de dăunător este stresul pentru sănătatea noastră fizică şi mentală. Şi nici ce anume îl cauzează. Important este să căutăm şi să găsim metode pentru a-l diminua. Iar cele mai noi studii afimă faptul că utilizarea unui instrument muzical ar putea fi chiar soluţia optimă!

Suzanne Hanser, director al Departamentului de Terapie prin Muzică, de la Berklee College of Music din Boston înţelege potenţialul de vindecare al muzicii. Ea constatează faptul că cercetările au demonstrat legături puternice între adulţii care cântă la un instrument muzical şi scăderea tensiunii arteriale, nivelului de stres, scăderea frecvenţei cardiace, precum şi o reducere a anxietăţii şi a depresiei. „Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că muzica îmbunătăţeşte răspunsul imunologic, ceea ce ne permite să luptăm chiar şi cu viruşii,” adaugă Hanser.

În plus faţă de aceste beneficii fantastice, muzica ajută la menţinerea ascuţită a minţii, mai ales atunci când vine vorba de capacitatea de memorie şi capacitatea de a rezolva probleme.

Acest lucru nu a trecut neobservat de către terapeuţi. De fapt, ei sunt cei care folosesc muzica pentru a îmbunătaţi funcţia de memorie, precum şi pentru a ridica stima de sine la pacienţii care suferă de depresie şi demenţă.

„Muzica are o relaţie strânsă cu emoţiile inconştiente, care sunt activate de mişcarea/vibraţia muzicală”, afirmă psihoterapeutul Kimmo Lehtonen pentru liverpoolacademyofmusic.com. „Aceste sentimente sunt extrem de puternice şi semnificative, chiar dacă pacienţii nu pot realiza acest lucru.”

Nu ai nevoie să  participi la o sesiune de terapie prin muzică pentru a profita de avantajele pe care aceasta le  poate avea asupra sănătăţii tale. Audierea muzicii la domiciliu sau la o lecţie de muzică te poate ajuta în managementul stresului: Un instrument te forţează să rupi din timp  pentru a sta departe de ecran sau muncă şi a te ocupa strict de el. Redarea muzicii poate fi socială şi socializarea poate reduce nivelul de stres. Muzica este un mod fantastic de a te conecta cu persoane cu mintea deschisă, de a împărtăşi idei şi de a lucreza împreună pentru a produce ceva excelent.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*