Semnificatiile zilei de 11 decembrie

ziua-internationala-a-munteluiAstazi este Ziua Internationala a Muntilor, adoptata in 2003 de Adunarea Generala a ONU. Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului International al Muntilor din 2002.

Acoperind aproximativ 22% din suprafata Pamantului, muntii joaca un rol important in directia spre o crestere economica sustenabila. Muntii furnizeaza apa dulce, energie si hrana. Peste 13% din populatia globului traieste in munti, de unde isi asigura un trai decent si alte cateva milioane de persoane beneficiaza de pe urma acestei bogatii naturale. Provocarea pentru viitor reprezinta identificarea oportunitatilor durabile care pot aduce beneficii atat comunitatilor din zonele inalte, cat si a celor din zonele joase, precum eradicarea saraciei fara degradarea ecosistemelor fragile din munti.

In 1861 Alexandru Ioan Cuza face publica “Proclamatia catre natiune” prin care aduce la cunostinta oficial ca “Unirea este indeplinita, nationalitatea româna este intemeiata”.

In 1901 este trimis primul semnal radio transatlantic de catre italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind receptionat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

In 1946 se infiinteaza Fondul Natiunilor Unite pentru Copii, UNICEF, cu sediul central la New York.

In 1972 ajunge pe Luna misiunea Apollo 17.

In 1803 se naste Hector Louis Berlioz, compozitor, dirijor si teoretician muzical; in 1810, Alfred de Musset – poet, prozator si dramaturg francez; in 1843, Robert Koch – medic german ce a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1905; in 1912, Carlo Ponti – producator Italian de film; in 1913, Jean Marais (Jean Marais–Villain) – actor francez, iar in 1981, Javier Saviola – fotbalist argentinian.

In 1978 moare Vincent du Vigneaud, biochemist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1955; in 1993, Elvira Popescu – actrita de teatru si film, iar in 2011, Leonida Lari – poet, traducator si politician din Republica Moldova.

Adauga un comentariu

*