De ce apare insuficiența cardiacă

71029_1Problemă gravă de sănătate, care poate pune viața în primejdie, insuficiența cardiacă poate fi ținută sub control numai dacă este descoperită la timp și dacă se fac anumite modificări în stilul de viață.

„Insuficiența cardiacă este un sindrom cauzat de afectarea funcției sau structurii inimii, manifestată prin incapacitatea cordului de a pompa sânge necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului“, explică medicul cardiolog Oana Purcar.

Întrucât inima nu mai funcționează așa cum trebuie, organismul reține apă și sare, cordul crește în dimensiuni și există riscul să apară tahicardia (accelerarea frecvenței bătăilor inimii cu peste 90 de pulsații pe minut).

O boală, mai multe cauze

„Cea mai frecventă afecțiune implicată în etiologia insuficienței cardiace este boala cardiacă ischemică (infarctul miocardic, cardiomiopatia ischemică)“, precizează medicul.

Și diabetul zaharat, bolile tiroidiene, miocardita (inflamația mușchiului inimii) și tensiunea arterială mare, care nu este ținută sub control, pot duce la dezvoltarea insuficienței cardiace. Totodată, vârsta înaintată este un alt factor care favorizează instalarea bolii. Asta pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, mușchiul inimii își pierde din flexibilitate, împiedicând inima să se umple de sânge.

Cum se manifestă

„Simptomul cel mai frecvent al insuficienței cardiace este dispneea (senzația de respirație dificilă) la eforturi ușoare sau în repaus, uneori cu necesitatea de a dormi în poziția șezând“, spune medicul Oana Purcar. Printre simptomele specifice bolii se mai numără: oboseală la mers, creșterea în greutate din cauza acumulării de fluide în corp, umflarea picioarelor, tusea seacă, palpitații, dureri toracice, scăderea apetitului, urinări frecvente.

Poate duce la accident vascular cerebral

Fără un diagnostic precoce și un tratament corect, insuficiența cardiacă favorizează apariția: ritmului cardiac neregulat, a infarctelor miocardice, a cheagurilor de sânge la nivelul vaselor piciorului (tromboză venoasă profundă) sau la nivel pulmonar, anemie și chiar accident vascular celebral. În funcție de cauzele și severitatea simptomelor, medicul cardiolog este cel care stabilește schema de tratament, pentru a ține boala sub control.

Ce modificări trebuie să faci

Cum nu există un tratament care să vindece boala, anumite schimbări în stilul de viață sunt necesare. Renunță la fumat, încearcă să slăbești dacă ai peste greutatea normală, respectă orarul meselor, consumă cât mai multe fructe și legume, înlocuiește carnea grasă cu cea de pește și grăsimile animale cu cele vegetale bune. Evită să mănânci sărat, căci sarea reține apa în țesuturi și agravează simptomele bolii, prăjelile și bea suficiente lichide.

Info

În România există aproximativ 1 milion de pacienți cu insuficiență cardiacă, respectiv 4,7% din populația de peste 35 de ani.

Sfatul specialistului

Dr. Oana Purcar, medic primar cardiologie, Spitalul European Polisano, Sibiu

Semnele insuficienței cardiace pot fi inițial decelate la examenul clinic (auscultație pulmonară, palparea ficatului, evidențierea edemelor la nivelul membrelor inferioare), ulterior confirmate atât prin date biologice (dozarea markerilor serici sugestivi de insuficiență cardiacă-BNP, NT-proBNP), cât și prin investigații imagistice (radiografia cardio-pulmonară, ecografia cardiacă, RMN cardiac).

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*