Studiu: Anxietatea şi fumatul

61425224Fumatul este un viciu din ce în ce mai răspândit în zilele noastre. Majoritatea fumătorilor afirmă faptul că tutunul este un remediu foarte bun împotriva anxietăţii şi nervilor, dar este oare adevărat sau e doar o obinuinţă care le induce o relaxare superficială?

Contrar acestei concepţii, studiile cele mai recente afirmă faptul că ţigările provoacă şi menţin anxietatea!

Un studiu publicat în revista Journal of American Medical Association spune că adolescenţii care au fumat cel puţin un pachet de ţigări pe zi au fost de 15 ori mai susceptibili de a dezvolta tulburări de panică sau episoade repetitive de panică în timpul maturităţii timpurii, faţă de cei care nu au fumat.

Tulburarea de anxietate generalizată, caracterizată prin sentimente de teamă sau griji, s-a dezvoltat la maturitatea timpurie de cinci ori mai des în rândul fumătorulor spre deosebire de nefumători, afirmă studiul. Acelaşi lucru a fost constatat şi pentru agorafobie, definită ca o teamă de spaţiile deschise, aceasta apărând de şapte ori mai frecvent la persoanele care au fumat foarte mult de-a lungul adolescenţei.

„Acest studiu marchează un nou pas şi este important din două motive,” spune preşedintele Campaniei anti-tutun-Free Kids, Matthew Myers, pentru WebMD. „În primul rând, acesta demonstrează faptul că fumatul cauzează aproape imediat probleme serioase. Nu trebuie să aşteptaţi 20 de ani pentru a vă confrunta cu probleme grave de sănătate legate de fumat. În al doilea rând, a existat mult timp un mit printre adolescenţi conform căruia fumatul este o modalitate de a calma nervii şi de a concentra atenţia. Acest lucru demonstrează că în fapt opusul este cel adevărat.”

Cea mai mare parte a studiilor arată faptul că adolescenţii cred că ei nu vor avea probleme cu renunţarea la fumat şi că nu strică să fumeze în timpul anilor adolescenţei. Dar acest studiu spune o poveste diferită şi deschide ochii publicului ţintă.

Chiar daca fumezi doar pentru câţiva ani,  posibilitatea de a suferi consecinţe rele substanţiale şi serioase este foarte ridicată. Acesta este un mesaj foarte important care merită promovat, astfel încât noile generaţii să fie educate să nu mai consume tutun în cantităţi atât de mari.

Cercetătorii avertizează însă şi cu privire la faptul că anxietatea se poate dezvolta pe fondul renunţării la nicotină, motiv pentru care este important ca oamenii să fie conştienţi de acest fapt atunci când decid să renunţe.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*