Sprijin comun pentru extinderea Institutului de Boli Cardiovasculare Iași

unnamedPentru prima data de la înființarea Institutului de Boli Cardiovasculare  „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” (IBCV) toți factorii de decizie de la nivel guvernamental, european și local și-au unit forțele pentru o cauză nobilă și anume extinderea activității Institutului.

La Institutul de Boli Cardiovasculare a avut loc o vizită importantă la care au participat Comisarul European pentru Politică Regională doamna Corina Crețu, Ministrul Sănătății Ec. Vlad Voiculescu, primarul municipiului Iași dl. Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean dl. Marcel Popa și Dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

unnamed-3Proiectul de dezvoltare și extindere propus de conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare vizează domeniul asistenței ambulatorii, a chirurgiei cardiovasculare și a cardiologiei pediatrice și de asemenea în domeniul tratamentului insuficienței cardiace refractare (dispozitive de asistență cardiacă și transplant cardiac).

Vizită înaltelor oficialități a fost una memorabilă, aceștia remarcând rezultatele activității medicale a întregului colectiv al Institutului, dar și capacitatea de absorbție a fondurilor europene.

În ultimi ani, IBCV Iași a derulat cu succes mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană cum ar fi:

  • E-Cord Center-Servicii de proximizare a asistenței cardiovasculare în Regiunea Nord Est ]n care sunt implicați 240 de medici de familie preponderent din zona rurală
  • Proiectul „CC-TIFA” prin care s-a achiziționat tehnologie și echipament pentru cel mai performant Laborator de Electrofiziologie din țară, singurul unde se efectuează ablații simple și complexe la copii și la adulți.
  • Proiectul „100 de inimi pentru 100 de copii” – programul de suflet al Institutului de Boli Cardiovasculare ce a fost derulat anul trecut împreună cu Universitate de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.
  • Ultimul proiect în derulare este cel realizat împreună cu Academia de Științe Medicale din România care a permis dotarea Institutului de Boli Cardiovasculare cu un angiograf performant.

unnamed-1Ministrul Sănătății dar și oficilitățile prezente au apreciat  existența și funcționalitatea primei săli hibride din România.

Conducerea Institutuli de Boli Cardiovasculare i-a prezentat Ministrului Sănătății proiectul privind extinderea Institutului, investiţie estimată la 15 milioane de euro.

Centrul ar urma să funcţioneze într-o clădire nouă construită în vecinătatea clădirii unde funcționează Institutul de Boli Cardiovasculare.          Finanţarea pentru noul centru poate fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, dar şi din fonduri de la Uniunea Europeană. Activitatea de ambulator a unității ar urma să funcționeze în fosta clădire a Policlinicii cu Plată Copou, unitate care ar urma să intre în proces de reabilitare și modernizare.

Extinderea activităţii. Institutul este vitală, anual fiind tratați peste 34.000 de pacienţi, iar, în prezent există o listă de aşteptare până în luna martie a anului viitor, unitatea fiind singura din Uniunea Europeană care deservește o populație de peste 5 milioane de locuitori într-un arial foarte extins.

Succesul proiectelor implementate au întărit credința oficialităților guvernamentale și europene că Institutul de Boli Cardiovasculare Iași poate dezvolta proiecte îndrăznețe pentru a oferi servicii medicale performante populației României. Ministrul Sănătății cât și Comisarul European au dat asigurări că prin eforturi comune vor ajuta la dezvoltarea chirurgiei pediatrice în zona Moldovei”, a declarat Prof. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

unnamed-2Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a apreciat activitatea personalului medical dar și cea a mangerului.

„Am remarcat cu bucurie standardele acestui spital. Mi-ar plăcea să mai văd astfel de spitale, inclusiv în capitala ţării. Mi-ar plăcea să văd ceva mai des asemenea manageri care să gestioneze lucrurile în aşa fel încât personalul să-i respecte, să fie susţinuţi de întreaga echipă. Acest spital s-a dezvoltat pe baza unei viziuni, lucrurile par să fie bine integrate să aibă un viitor. Acel viitor am vrea să-l susţinem şi noi”, a declarat ec. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Comisarul european Corina Crețu a susținut că Institutul este singurul din regiunea Nord-Est care oferă servicii medicale complexe în domeniu a cărui dezvoltare a fost susținută prin fondurile europene din precedentul ciclul bugetar. Prin investițiile din fonduri europene, au fost îmbunătăți serviciile de diagnosticare.

Mă bucură să văd direct rezultatele concrete ale investițiilor pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, susținute prin fonduri europene! Proiectul centrului „E-CORD” a avut o finanțare europeană inclusă în perioada de programare 2007-2013”,a subliniat doamna Corina Crețu, Comisarul European pentru Politică Regională.

Adauga un comentariu

*