Cum sa obtii un bronz perfect

Când spui vară, te gândești automat la rochii decoltate, care să-ți scoată în evidență bronzul arămiu. Însă, înainte de a te expune la soare, trebuie să știi cum îți poți proteja pielea, astfel încât să previi arsurile solare și, implicit, îmbătrânirea prematură a tenului.image

Hidratare intensivă
Este bine să-ți hidratezi pielea pe tot parcursul anului, dar înainte de expunerea la soare este recomandat să-i acorzi o atenție specială. Folosește creme intensiv hidratante, atât pentru corp, cât și pentru mâini sau față. Insistă în zona coatelor și a genunchilor, deoarece, în cele mai multe cazuri, bronzul neuniform apare pe pielea uscată.

Cremele se aplică pe pielea umedă, după ce ai ieșit de la duș, prin mișcări circulare, până ce sunt absorbite în piele. Pe lângă loțiuni, bea cel puțin doi litri de apă zilnic.

Exfolierea este esențială
Celulele moarte de la suprafața pielii pot împiedica bronzarea uniformă.
„Este bine ca exfolierea să se realizeze cu cel puțin 2săptămâni înainte de plajă, altfel existând un risc de iritații și de infecții cutanate“, recomandă Diana Daraban, medic specialist dermatovenerologie.

Produsele de exfoliere pentru corp trebuie să fie diferite față de cele pentru corp, deoarece tenul este mai sensibil. În acest caz, poți folosi un exfoliant pe bază de bicarbonat de sodiu. Amestecă bicarbonat cu apă până când obții o pastă. Aplic-o pe față 10 minute, după care clătește-te cu apă călduță.

Pentru corp, combină zaț de cafea cu ulei de măsline sau miere până obții o consistență cremoasă. Întinde exfoliantul cu mișcări circulare, pentru a îndepărta stratul de celule moarte, fără a zgâria pielea. Clătește cu apă caldă și aplică o cremă hidratantă.

Piele fină ca mătasea
Un pas important înainte de expunerea la soare este îndepărtarea părului nedorit. Epilează-te cu cel puțin 2-3 zile înainte de plajă, mai ales dacă apelezi la ceară sau la metode prin care se smulg firele de păr, deoarece porii rămân vulnerabili la iritații și infecții cutanate. Imediat după epilare este recomandat să aplici produse calmante și hidratante.

Alegerea loțiunii de protecție solară
Evită să folosești produse cu factor de protecție solară la recomandarea prietenilor sau după ambalaj. Este recomandat să ceri sfatul unui medic specialist pentru a vedea care este fototipul pielii tale. Există 6 tipuri de piele, însă doar 4 sunt specifice țării noastre. Astfel, fototipurile I și II vor folosi creme/loțiuni cu SPF50+ , iar fototipurile III și IV creme cu SPF 20-30. De asemenea, și tipul de produs folosit este important. Pentru tenul uscat-normal alege o cremă cu o consistență mai grasă, în timp ce dacă ai tenul mixt/gras ți se potrivește loțiunea cu o consistență mai ușoară.

Evită să te exfoliezi des după ce te-ai bronzat, deoarece odată cu celulele moarte de la suprafața pielii, vei îndepărta și un strat de bronz.

Cum aplici crema
În afară de produsele de protecție și loțiunile hidratante, este contraindicat să folosești pe piele alte produse cosmetice, cum ar fi parfumul sau fardurile. „Aplicarea corectăse efectuează cu 15-30 de minute înainte de plajă, pe zonele ce urmeaza să fie expuse, în strat generos, cu repetare la 2 ore dacăeste vorba de creme/loțiuni sau la 1 orădacăeste vorba de spray-uri cu factor de protecție“, recomandă Diana Daraban, medic specialist dermatovenerologie. Cantitatea ideală de cremă ar fi de 6 linguri pentru corp și 1 lingură pentru față. De asemenea, crema se reaplică ori de câte ori ieși din apă, chiar dacă pe ambalaj se specifică rezistența ei la apă.

Când te expui
Este recomandat să stai la plajă dimineața doar până la orele 10.00-11.00 și după amiaza doar după ora 17.00. Între orele 11.00-17.00 cantitatea de radiații emisă de soare depășește limitele admise, și, chiar dacă te protejezi, riști să suferi de arsuri solare, care grăbesc îmbătrânirea pielii, duc la apariția petelor maronii inestetice și sunt un risc de apariție a cancerului de piele.

După plajă
Pielea se deshidratează sub acțiunea soarelui, așadar, după duș, aplică o loțiune hidratantă. Pentru reducerea senzației de disconfort termic, folosește produse pe bază de aloe vera, care au efect răcoritor, hidratant, în timp ce accelerează repararea și regenerea pielii. Le fel de eficiente sunt și cremele care conțin unt de shea, ulei de jojoba, mentol sau ulei de migdale dulci.

Pe lângă plajă, pentru a obține frumoasa nuanță arămie a pielii, include în alimentația ta fructe și legume care conțin betacaroten, zinc, seleniu ș ivitaminele C și E. Acestea ajută la stimularea producției de melanină, prevenind îmbătrânirea prematură și protejând pielea de radicalii liberi care o agresează în timpul expunerii solare.

Sfatul specialistului
Dr. Diana Maria Daraban, medic specialist dermatovenerologie, Clinica Dermalife, București
Prima măsură pe care trebuie să o luăm în caz de arsuri solare este oprirea expunerii la soare, până la vindecarea lor. Pentru calmare se pot utiliza comprese reci cu apă termală, loțiuni cu dermatocorticoizi blânzi și creme/loțiuni reparatorii pentru formele mai ușoare de arsuri. În cazul arsurilor mai severe se poate apela la antihistaminice orale, antialgice și, local, loțiuni/creme/spray-uri cu corticoizi și antibiotice.

Sursa: clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*