Deşi nu sunt încă siguri care este explicaţia acestui lucru, oamenii de ştiinţă au derulat un nou studiu care arată legătura dintre consumul scăzut de apă şi apariţia obezităţii, notează Gândul.
Cercetarea s-a derulat în America şi în cadrul ei au fost analizate date provenind de la nu mai puţin de 9.500 de adulţi incluşi în Programul naţional de examinare nutriţională al Americii. Datele au cuprins, de asemenea, informaţii despre cât de hidratată era sau nu respectiva persoană, valoare determinată prin intermediul analizelor de urină, potrivit Time.
Aproximativ 33% dintre persoanele testate nu erau suficient hidratate. În cazul acestora cercetătorii au sesizat şi o preponderenţă a greutăţii peste limite normale.
Astfel, indicele de masă corporală era, în cazul persoanelor deshidratate, mai mare decât în cazul celor hidrataţi în mod corespunzător.
Explicaţiile pentru această asociere pot fi extrem de diverse. Oamenii obezi au nevoie de mai multă apă din cauza dimensiunii corpului lor, comparativ cu cei care au o greutate corporală mai mică. Aşa se explică şi faptul că dacă oamenii beau apă înainte de masă, pofta lor de mâncare scade.
Cum ne putem da seama dacă bem sau nu suficientă apă?
Medicul Tammy Chang, unul dintre conducătorii cercetării, spune că acest lucru poate fi stabilit în funcţie de culoarea urinei. Dacă aceasta are o culoare deschisă, atunci înseamnă că eşti suficient de bine hidratat, dar în cazul în care aceasta este închisă la culoare, ar trebui să măreşti aportul de apă adus organismului.
Apa nu este singurul mod în care ne putem menţine hidrataţi. Acest lucru este posibil şi prin intermediul fructelor şi legumelor, care conţin cantităţi importante de apă.
În ciuda acestor date relevate până în prezent, legătura dintre hidratare şi greutate nu este clară, este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege această relaţie. Totuşi, medicii susţin că nimeni nu trebuie să neglijeze problema hidratării, indiferent de felul în care arată.