Semnificatiile zilei de 6 august

Astazi este Ziua Hiroshimei – Ziua mondiala a luptei pentru interzicerea armei nucleare. In 1945, un bombardier american supranumit “Enola Gay”, arunca o incarcatura mortala cu nume prietenos, Little Boy -„baietelul”, o bomba cu uraniu de 4.400 de kilograme, asupra orasului Hiroshima. Dupa doar 3 zile are loc un al doilea eveniment similar, cand un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, denumit “Fat Man” – Grasul, este aruncat asupra orasului Nagasaki. Norul acestei bombe s-a inaltat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei. Folosirea acestor 2 bombe provoaca moartea imediata a peste 150.000 de oameni, majoritatea civili. La 6 august 1955 la Hiroshima are loc prima conferinta internationala pentru interzicerea armei nucleare. De atunci orasul care a suferit de pe urma bombardamentului atomic a devenit simbolul luptei impotriva armei de distrugere in masa, iar Ziua Hiroshimei a inceput sa fie marcata de catre comunitatea internationala ca Ziua mondiala de lupta pentru interzicerea armei nucleare. In martie 2010, Rusia si SUA anuntau semnarea unui nou tratat, prin care focoasele nucleare se reduceau la cate 1.500 de fiecare parte – pe vremea Razboiului Rece avand cate 10.000.

In 1845 ia fiinta “Societatea Geografica Rusa”, la Sankt Petersburg.

In 1863 intra in functiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri, tractiunea fiind realizata cu o masina cu abur.

In 1867 se infiinteaza Biblioteca Academiei Române.

In 1973 compozitorul si cantaretul american Stevie Wonder sufera un grav accident rutier in urma caruia isi pierde complet vederea.

In 1991 programatorul britanic Tim Berners-Lee publica primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate intre ele prin Internet, sistem ce avea sa fie denumit World Wide Web.

In 1868 se naste Paul Claudel, poet, dramaturg si eseist francez; in 1881, Sir Alexander Fleming – bacteriolog britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1945; in 1917, Robert Mitchum – actor american, iar in 1972, Monica Davidescu – actrita româna de teatru si film.

In 1660 moare Diego Velázquez, pictor spaniol; in 1973, Sica Alexandrescu – regizor român, iar in 2015, Mircea Dobrescu – pugilist român.

Adauga un comentariu

*