Semnificatiile zilei de 23 iunie

Luxembourg_City_from_Adolphe_Bridge_01Astazi este Ziua Nationala a Marelui Ducat de Luxemburg, sau Ziua Oficiala a Marelui Duce, desi aceasta data nu a fost ziua de nastere a niciunui monarh din Luxemburg.

Capitala ducatului este orasul Luxemburg, care, in partea de N-V, gazduieste centrul vechi ce include multe tractii turistice precum: Piata Wilhelm — unde se afla Primaria, incepand din 1830 si statuia marelui duce de Luxemburg, Wilhelm II al Olandei; Monumentul Solidaritatii Nationale; Bock — stanca pe care a fost construit primul castel al ducatului, fortificatiile si cazematele; Turnul Iacob; statuia lui Goethe; cladirea Consiliului de la Corniche — aflata pe marginea vechilor fortificatii, fiind denumita „cel mai frumos balcon al Europei” si multe alte atractii turistice.

In 1879 David Emmanuel, intemeietorul scolii matematice moderne in România, isi ia doctoratul la Sorbona cu teza „Etude des intégrales abeliennes de troisieme espace”, devenind astfel al doilea român doctor in matematici la Sorbona.

In 1985 echipa nationala de handbal masculin obtine, la Frankfurt pe Main, Germania, titlul de campioana mondiala universitara.

In 2001 incepe, la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanta, prima editie a Concursului International de Dans, desfasurat in perioada 23 iunie – 1 iulie.

In 2006 are loc primul concert al formatiei Depeche Mode in România.

In 1668 se naste Giambattista Vico, filozof, retorician, istoric si jurist italian; in 1834, Alexandru Odobescu – prozator si istoric român, membru al Societatii Academice Române; in 1867, Iulian Martian – istoric român, membru al Academiei Române; in 1897, Alexandru Giugaru – actor român de teatru si film; in 1972, Zinedine Zidane – fotbalist francez, iar in 1984, Andreea Balan – cantareata româna.

In 1995 moare Jonas Salk, medic american, creatorul vaccinului impotriva poliomielitei; in 2006, Aaron Spelling – producator american de televiziune, iar in 2011, Peter Falk – actor american.

Adauga un comentariu

*