Institutul de Psihiatrie „Socola” solicită decontarea serviciilor efectuate de echipele mobile din fondurile CNAS

socolaInstitutul de Psihiatrie „Socola Iași intenționează să reorganizeze proiectul echipelor mobile destinat monitorizării în teritoriu a persoanelor cu afecțiuni psihice.

În acest sens, reprezentanții unității au inițiat demersurile legale pentru ca activitatea unităților mobile să fie finanțată din fondul asigurărilor sociale de sănătate prinCasa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Până acum activitatea echipelor mobile nu putea fi decontată din fondurile CNAS, deoarece conform normelor contractului cadru serviciile medicale trebuie asigurate la sediul unității autorizate.

În prezent, echipele mobile asigură asistența medicală în cazul pacienților în care instanța de judecată impune respectarea unui tratament de specialitate.

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” propune ca prin noile norme ale contractului cadru, serviciile efectuate de echipele mobile să fie recunoscute ca activitate în ambulator.

Reprezentanții Institutului susțin că decontarea serviciilor efectuate de echipele mobile în teritoriu ar aduce economii importante pentru sistemul de sănătate cum ar fi reducerea costurilor pentru zilele de spitalizare dar și costurile privind transportul cu ambulanța la spital.

Echipa mobilă este formată din: medic psihiatru, psiholog, asistent medical și asistent social.

„În acest moment activitatea echipelor mobile nu este finanțată. Am trimis propunerile noastre privind modificările la contractul cadru pentru ca activitatea echipelor mobile să fie reglementată legal iar serviciile efectuate să fie decontate de Casa de Județeană de Asigurări de Sănătate Iași. Cu echipele mobile vrem să venim în special în sprijinul familiilor cu venituri reduse care nu își permit să ajungă la spital în Iași. De asemenea putem da curs numeroaselor solicitări venite din partea aparținătorilor bolnavilor cu afecțiuni psihice care ne solicită sprijinul”,a declarat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Reprezentanții Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași doresc și implicarea medicilor de familie în acest proiect.

„Dorim să implicăm mai mult medicii de familie în supravegherea persoanelor cu afecțiuni psihice și realizarea unor proceduri clare privind solicitarea echipelor mobile în teritoriu. Intenționăm să reactualizăm baza de date a zonelor vulnerabile unde ar fi nevoie de o implicare mai fermă a medicilor de familie în vederea colaborării cu echipele mobile în situațiile care se impun. Concret, vrem ca medicul de familie să anunțe personalul medical din cadrul echipelor mobile să intervină în situația în care un pacient se decompensează sau nu își urmează tratamentul”, a mai subliniat dr. Gabriel Oprișanu.

Adauga un comentariu

*