CCD BACĂU A FOST REPREZENTATĂ LA CONFERINȚA TRANSNAȚIONALĂ PENTRU EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

Gabriel-Stan-CCD-BacauAnul acesta conferința din cadrul proiectului s-a desfășurat sub genericul ”Dimensiunile conviețuirii și contribuții la dezvoltarea României. Educație. Știință. Cultură”.

Ea a fost organizată de B’nai B’rith Europe, Forumul B’nai B’rith – ”Dr. Moses Rosen” România, Federația Comunităților Evreiești din România, în parteneriat cu Administrația Prezidențială a României, Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Agenția Națională pentru Romi, CNCR – Romano Kher, Complexul Educațional Lauder-Reut și cu Camera de Comerț și Industrie România – Israel.

Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.

Așadar, ceremonia de deschidere a avut loc, marți, 17 mai 2016, la ora 10:00, în Sala ”Unirii” de la Palatul Cotroceni, în prezența domnilor Klaus Werner Iohannis – președintele României, Dacian Cioloș – primul ministru al guvernului României, Daniel Citone – președinte al B’nai B’rith Europa, Jose Iacobescu – președinte al B’nai B’rith Romania, Aurel Vainer – președintele FCER, Aledin Amet – secretar de stat al DRI, Daniel Vasile – președintele ANR, Mihai Neacșu – directorul CNCR, dar și a unui numeros public, alcătuit din oameni de cultură, educatori, activiști civici, formatori de opinie, jurnaliști, etc.
Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău a fost reprezentată de profesorul Gabriel Stan, directorul acesteia.

Cu această ocazie, el a prezentat, în cadrul seminarului ”Importanța educației în combaterea discriminării romilor, antisemitismului și păstrarea memoriei Holocaustului”, cele mai relevante aspecte ale proiectului ”Predarea Holocaustului în școlile din România”, desfășurat la Bacău, în ultimii 12 ani.
Profesorul de istorie băcăuan Gabriel Stan este, totodată, autorul unicei programe de curs opţional pentru liceu, aprobată în anul 2005 de Ministerul Educaţiei, „Istoria evreilor. Holocaustul”.
La nivel naţional şi internaţional, este binecunoscut faptul că, la Bacău, începând cu anul 2004, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău, a organizat o serie de manifestări, conferinţe, cursuri de formare continuă, expoziţii tematice şi seminarii, dedicate acestei problematici.

Instituţia băcăuană a desfăşurat mai multe activităţi în această direcţie, dintre care amintim: programul de formare continuă, acreditat de Ministerul Educației, „Rasism, xenofobie, antisemitism-probleme educaţionale; Holocaustul”, organizat în premieră naţională şi absolvit de 130 de profesori de istorie şi ştiinţe sociale.

De asemenea, din anul 2008, la Bacău, a fost organizat cursul acreditat de Ministerul Educaţiei, Holocaust, combaterea rasismului şi discriminării, un program complex, inițiat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău, la care au participat peste 100 de profesori din județul Bacău.

La acestea se adaugă o suită de proiecte și conferinţe dedicate problematicii Holocaustului, la care au participat experţi din Elveţia, Franţa, Germania, Israel, România şi SUA.

Unul dintre acestea a fost proiectul educaţional „Israelul azi. Situaţia din Orientul Apropiat”, la care au participat deopotrivă elevi şi cadre didactice şi care va continua printr-un parteneriat cu şcoli din Israel, şi, nu în ultimul rând, o serie de întâlniri emoţionante cu supravieţuitori ai Holocaustului.
Un nou format al proiectului a fost inaugurat în acest an, sub denumirea generică „Predarea Holocaustului în şcolile din România”, program de formare continuă avizat de Ministerul Educaţiei şi destinat profesorilor de istorie şi ştiinţe sociale.

Totodată, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău este implicată şi în organizarea unor activităţi cu caracter educaţional şi civic, care promovează combaterea extremismului, discriminării, intoleranţei, rasismului, xenofobiei şi antisemitismului.

De curând, directorului Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, profesorul Gabriel Stan, i-a fost reconfirmată calitatea de membru al Comitetului pentru programe educaţionale şi parteneriate cu instituţii academice, care funcţionează pe lângă Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Comitetul este alcătuit din 31 de personalităţi reprezentative şi recunoscute în domeniul studierii Holocaustului, personalităţi ale vieţii publice interne şi internaţionale, cu competenţe şi merite în domeniul studierii fenomenului genocidal, acestea fiind numite prin decizie a primului ministru, la propunerea directorului general al Institutului, prof. univ. dr. Alexandru Florian.

„Permanent am militat pentru dezvoltarea unor proiecte, menite să contribuie într-o manieră plenară, la afirmarea internaţională a noului mediu educaţional din ţara noastră.

Din nefericire, intoleranţa, ura rasială, xenofobia şi antisemitismul se manifestă încă, în lume. De aceea, mai ales tânăra generaţie, trebuie să fie educată în spiritul promovării toleranţei şi a bunei înţelegeri.
Așadar, nu pot decât să-mi exprim satisfacţia că aceste preocupări primesc confirmări importante, fiind, deci, apreciate la cel mai înalt nivel.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău.

Adauga un comentariu

*