Semnificatiile zilei de 13 aprilie

imageAstazi este Ziua Internationala a Rock-n-Roll-ului. In America, acolo unde a fost inventat rock’n roll-ul, acest eveniment se bucura de mare popularitate si este serbat prin concerte, dezbateri, emisiuni de televiziune sau programe speciale la posturile de radio. In România a fost sarbatorita prima data in 2005. Cu aceasta ocazie au loc numeroase concerte ale trupelor genului din România, dar si alte evenimente artistice, printre care concursuri de fotografie sau lansari ale trupelor tinere.

In 1862 intra in vigoare legea presei in România.

In 1885 este promulgata “Legeaa depozitului legal” prin care toate tipografiile erau obligate sa trimita cate trei exemplare din fiecare tiparitura bibliotecilor centrale din Bucuresti si Iasi, precum si Bibliotecii Academiei Române.

In 1889 incepe sa functioneze prima agentie de presa din România, “Agentia Româna”.

In 1948 Marea Adunare Nationala voteaza Constitutia Republicii Populare Române, prima constitutie postbelica a României, care reflecta caracterul de tranzitie al perioadei pe plan economic si social; este ales un nou prezidiu, in frunte cu C.I. Parhon, si un nou guvern, condus de dr. Petru Groza.

In 1973 se infiinteaza Institutul Central de Matematica.

In 1519 se naste Caterina de Medici, regina a Frantei; in 1886, Nicolae Tonitza – pictor, grafician si critic de arta român; in 1906, Samuel Beckett – prozator si dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1969; in 1930, Sergiu Nicolaescu – regizor, actor si producator de filme; in 1936, Nicolae Velea – prozator român; in 1938, Catalina Buzoianu – regizoare româna; in 1949, Ricardo Zunino – pilot argentinian de Formula 1; in 1956, Ioan T. Morar – ziarist si poet român, iar in 1963, Garri Kasparov – sahist rus.

In 1794 moare Nicolas Chamfort, scriitor francez; in 1853, Leopold Gmelin – chimist german; in 1987, Marcel Constantin Runcanu – scriitor român., iar in 2015, Günter Grass – poet, nuvelist, dramaturg, sculptor, romancier și grafician german.

Adauga un comentariu

*