Semnificatiile zilei de 21 martie

Ziua de astazi este plina de semnficicatii. In aceasta zi se sarbatoreste: Ziua mondiala a teatrului de papusi, Ziua Internationala a Poeziei, Ziua internationala a copiilor strazii, Ziua internationala a Sindromului Down, Ziua internationala de lupta pentru eliminarea discriminarii rasiale si Ziua internationala de combatere a insomniei. Sa nu uitam nici de Echinoctiul de primavara.

Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi a fost initiata de Teatrul de papusi “Dzhivada Zolfagariho” din Iran si stabilita la data de 21 martie la o reuniune a Consiliului International al Uniunii Internationale de Marionete – UNIMA – desfasurata la Atlanta in iunie 2002. Marionetele, ca o forma autonoma de expresie artistica, se afla in continua evolutie. Prin construirea si manipularea acestor jucarii se transmit vise si emotii, se construiesc personalitatile copiilor si tinerilor. Papusa isi are originile in una dintre formele cele mai primitive si originale ale artei. S-a nascut din jocul dezinteresat, spontan si transparent, care, in mod natural, a devenit din ce in ce mai complex, adoptand mai multe forme si continuturi.

Ziua Internationala a Poeziei a fost adoptata de UNESCO in 1999, drept o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume si-au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale. De asemenea, aceasta zi urmareste sa sustina creatia poetica, stabilirea unui dialog intre poezie si alte genuri ale creatiei, editarea si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor. In România aceasta sarbatoare a fost adoptata in 2005.

Ziua Internationala a Copiilor Strazii a fost stabilita in 1998, prin rezolutia Forumului International “Prietenii copiilor strazii”, desfasurat la Varsovia. In aceasta zi sunt organizate diefrite actiuni menite sa atraga atentia asupra situatiei copiilor care traiesc in strada si a copiilor care sunt victime ale exploatarii economice – cersetoria. Aceasta zi este si un apel catre noi ca societate de a nu-i mai privi doar ca “aurolaci” ori “boschetari” ci ca pe niste fiinte care au nevoie, in primul rand, de acceptarea si dragostea semenilor lor.

Din anul 2008, Ziua Mondiala a Sindromului Down este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar in noiembrie 2011, Organizatia Natiunilor Unite adopta o rezolutie ce stabileste data de 21 martie drept Ziua Mondiala a Sindromului Down. Primele actiuni de amploare care au atras atentia asupra importantei intelegerii corecte a acestui sindrom au avut loc in anul 2006, la Singapore. Activitatile din aceasta zi au drept scop consolidarea legaturii dintre societate si persoanele cu sindrom Down si familiile acestora.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat data de 21 martie drept Ziua Internationala pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale pentru a comemora evenimentele tragice intamplate la 21 martie 1960, in localitatea Sharpeville, Africa de Sud. Aici politia a deschis focul si a ucis 69 de persoane care demonstrau pasnic impotriva apartheid-ului din aceasta zona. Dupa masacrul de la Sharpeville s-au facut progrese semnificative in lupta impotriva rasismului si a fost stabilit un cadru international pentru lupta impotriva rasismului, ghidat de Conventia internationala privind eliminarea discriminarii rasiale, sub deviza “Uniti impotriva rasismului. Demnitate si Justitie pentru toti”.

Ziua Internationala de Combatere a Insomniei, declarata in 2001, reprezinta o metoda eficienta de informare a populatiei despre rolul somnului si pericolul neglijarii lui. Alegerea acestei date nu e intamplatoare, pe 21 martie fiind echinoctiul de primavara, sugerandu-se, astfel, necesitatea unui echilibru intre activitatile diurne si odihna din timpul noptii. Insomnia are consecinte atat medicale, cat si socio-economice si profesionale extrem de serioase. La nivel mondial ea afecteaza 20-30% din populatia adulta. In România are o prevalenta de 25%. S-a demonstrat ca lipsa cronica de somn creste riscul unei morti premature. Lipsa somnului creste riscul aparitiei bolilor cardiace, deterioreaza capacitatile mentale, duce la depresie, furie, iritabilitate si creaza riscul de pierdere sau luare in greutate.

Echinoctiul de primavara reprezinta momentul cand Pamântul este cel mai aproape de Soare si, incepand de la aceasta data, durata zilei va fiiîn continua crestere iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie – solstitiul de vara. In aceasta zi incepe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pamantul cu betele sau ciomegele, alungand frigul: „Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/ Pe la noi pe batatura”. Din punct de vedere astronomic, astazi incepe primavara si dureaza aproximativ 92 de zile.

In 1804 intra in vigoare, in Franta, Codul civil, “Codul lui Napoléon”, care, alaturi de Codul comercial din 1808 si de cel penal din 1810, reprezinta baza juridica a noilor relatii burgheze.

In 1945 se infiinteaza Universitatea Muncitoreasca a PCR, devenita ulterior Academia de invatamant social-politic “Stefan Gheorghiu” de pe langa CC al PCR.

In 1963 vestita inchisoare Alcatraz de langa Golden Gate din San Francisco isi inchide oficial portile.

In 1990 România solicita aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptata la 7 octombrie 1993.

In 1685 se naste Johann Sebastian Bach, compozitor si organist german; in 1866, Octavian Smigelschi -pictor si grafician român; in 1960, Ayrton Senna – pilot brazilian de Formula 1, iar in 1980, Ronaldinho – fotbalist brazilian.

In 1729 moare John Law, economist scoțian; in 1882, Constantin Bosianu – jurist si om politic, prim-ministru al Principatelor Române; in 1977, Andrei Otetea – istoric român, iar in 2001, Virgil Hnat – jucator de handbal din România.

Adauga un comentariu

*