Urzica – beneficii şi proprietăţi

Urzica este o plantă erbacee care  creşte în zone cultivate sau necultivate în grădini, izlazuri, pe lângă şanţuri, pe lângă drum, în marginea apelor sau în păduri.

Frunzele emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea latinească a plantei. beneficii-pentru-sanatate-ale-urzicilor

Urzica conţine substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, săruri minerale.

De asemenea, urzicile conţin histaminã, urme de acid formic şi o toxinã încã incomplet identificatã despre care se ştie totuşi cã este responsabilã pentru efectul urticant la nivelul pielii.

Alergiile

Alergiile de primăvară pot fi ameliorate dacă apelezi la ceaiul de urzică. Frunzele plantei sunt bogate în antioxidanți, cât și în minerale și vitamine. Pui 250 de ml de apă clocotită peste o linguriță de frunze mărunțite și lași să infuzeze 10 minute. Bei două căni pe zi, timp de o lună.

Astenia

Și astenia de primăvară poate fi tratată cu ajutorul urzicilor. Acestea sunt bogate în complexul de vitamine B, vitamina A, dar și în potasiu, fier și magneziu. Poți apela la tinctura de urzici, pe care o poți obține din doi-trei pumni de urzici bine mărunțite, peste care pui alcool de 70 de grade, cât să le acopere.

Le lași la macerat două săptămâni, într-un loc întunecat. Iei câte 20 de picături pe zi, pe care le dizolvi în puțină apă, după mese. Remediul nu este recomandat şi dacă suferi de ulcer sau de gastrită.

Adenomul de prostată

O altă afecțiune care poate fi tratată cu ajutorul infuziei de urzici este adenomul de prostată. Bei câte doi litri de infuzie de urzică pe zi, cură pe care o ții o lună de zile. Faci o pauză de două săptămâni, după care o poți repeta. De asemenea, remediul le este de ajutor și bărbaților care au fost operați de cancer de prostată.

De ajutor în diabet

Această plantă ajută şi la reglarea glicemiei, de aceea este utilă persoanelor care suferă de diabet. Poţi face o cură de o lună de zile, perioadă în care să bei suc proaspăt de urzici, câte o jumătate de cană, în fiecare dimineaţă.

Contra viermilor intestinali

Această plantă are proprietăţi antibacteriene, de aceea este utilă celor care suferă din cauza viermilor intestinali. Cel mai indicat este decoctul. Peste două linguriţe de frunze de urzică mărunţite torni o cană cu apă fierbinte şi laşi la infuzat 15 minute. Se bea neîndulcit, dimineaţa, pe stomacul gol.

Sursa: http://www.clicksanatate.ro

http://www.csid.ro

Adauga un comentariu

*