Semnificatiile zilei de 10 martie

Astazi este Ziua Mondiala a Rinichiului, marcata anual in cea de-a 2-a zi de joi a lunii martie. Scopul acestei zile este de a atentiona populatia asupra importantei sanatatii rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate. Bolile de rinichi afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, printre care mulți copii de varsta frageda. La nivel mondial, 1 din 10 persoane sufera de o afectiune a rinichilor si anual milioane de oameni mor ca urmare a complicatiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticata la timp, boala cronica de rinichi poate fi tratata, reducandu-se astfel riscul complicatiilor si numarul deceselor cauzate de acestea. In aceasta zi, in mod simbolic, fiecare dintre noi ar trebui sa bea un pahar de apa pentru sanatatea rinichilor, pentru a ne aminti ca rinichii sunt organe vitale, de care trebuie sa avem grija si prin alegerea stilului de viata.

In 1855 este inaugurata linia telegrafica Bucuresti-Giurgiu.

In 1876 Alexander Graham Bell efectueaza cu succes primul apel telefonic, in care rosteste: “Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine”.

In 1920 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotaraste ca in Ziua Inaltarii Domnului sa se oficieze slujba parastasului si pomenirea eroilor in intreaga tara; pomenirea eroilor va fi interzisa din 1948.

In 1927 se infiinteaza Societatea Româna de Chimie, care pana la aceasta data functionase ca sectie a Societatii Române de Stiinta.

In 1974 echipa de handbal masculin a României castiga campionatul mondial dupa ce invinge in finala echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 si devene pentru a 4-a oara campioana mondiala.

In 1628 se naste Marcello Malpighi, medic italian, fondatorul anatomiei microscopice, histologiei, anatomiei vegetale si fiziologiei comparative; in 1856, Petre Dulfu – autor de basme in versuri, poet, profesor, traducator si doctor in filozofie, membru al Societatii Scriitorilor Români din 1911; in 1921, Arta Florescu – soprana si profesoara de canto; in 1930, Octavian Schiau – filolog român, profesor la Leipzig, Tübingen si Cluj, intemeietorul studiilor filologice la Universitatea din Alba Iulia; in 1940, Chuck Norris – actor american; in 1955, Mihaela Miroiu – filosof si militant feminist român; in 1957, Osama bin Laden – seful gruparii teroriste Al Quaida; in 1958, Sharon Stone – actrita americana, iar in 1983, Carrie Underwood – cantareata americana de muzica country.

In 1861 moare Taras Sevcenko, poet ucrainean; in 1940, Mihail Bulgakov – prozator si dramaturg rus, iar in 2012, Jean Giraud – desenator francez.

Adauga un comentariu

*