La Multi Ani, Femeie!

Astazi majoritatea popoarelor serbeaza Ziua Internationala a Femeii. Aceasta sarbatoare a fost mai intai o expresie a luptei femeilor muncitoare pentru dobandirea unor drepturi, ulterior o sarbatoare a mamelor in tarile din fostul bloc sovietic, devenind, in prezent un prilej de bucurie si rasfat pentru toate femeile.

In istoria acestei zile, o perioada a variat data de celebrare ei. Initial ziua femeilor a fost sarbatorita la 28 februarie 1909 in New York, in amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, greva ce avusese loc cu un an inainte.

In 1910, la Copenhaga are loc cea de-a doua Conferinta Internationala a Femeilor Muncitoare la care participa peste 100 de reprezentatnte a 17 tari, unde socialista germana Luise Zietz si colega sa Clara Zetkin propun ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita peste tot in lume la aceeasi data, in sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Astfel, pe 19 martie 1911, a fost sarbatorita prima Zi Internationala a Femeii, in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia.

Incepand cu anul 1913, femeile din Rusia au inceput sa sarbatoreasca ziua femeii in ultima duminica din februarie. In anul 1917, ultima duminica a lunii februarie- conform calendarului pe stil vechi – a coincis cu ziua de 8 martie – pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declansat o greva in aceasta zi cerand incheierea Primului Razboi Mondial, sfarsitul rationalizarii alimentelor si abolirea dinastiei tariste. Dupa Revolutia din Octombrie, in data de 8 mai 1965, comunistii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au fixat, prin decret, data de 8 martie ca zi nelucratoare.

Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii a constituit-o proclamarea, in 1975, de catre ONU, a zilei de 8 Martie drept Ziua Internationala a Femeii iar anul 1975 – Anului International al Femeilor. De asemenea, perioada 1976–1985 a fost proclamata “Deceniul ONU pentru conditia femeii”.

Adauga un comentariu

*