Semnificatiile zilei de 1 martie

La nivel mondial astazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Protectiei Civile, datata in 1972 printr-o rezolutie O.N.U. Prima atestare istorica a Organizatiei Internationale a Apararii Civile este datata in 1931, anul in care generalul medic francez Georges Saint – Paul a infiintat, la Paris, fundatia “Asociatia Leii din Geneva” – Lieux de Geneva Association sau “Geneva Zones” – la Geneva fiind sediul Crucii Rosii si sediul Ligii Natiunilor. Prin infiintarea acestei fundatii, generalul a vrut sa defineasca zonele neutre sau orasele deschise in care unele categorii de populatie civila sa se poata refugia pe timpul razboiului. El s-a gandit, in mod special, la femei, copii, bolnavi si persoane in varsta. Ideea fondatorului “Geneva Zones” a fost, de fapt, sa creeze in toate tarile zone de siguranta bine demarcate sau localitati stabilite pe o baza permanenta si recunoscute ca atare, inca pe timp de pace, prin intelegeri bilaterale sau internationale. Activitatile Organizatiei Internationale a Protectiei Civile s-au diversificat de-a lungul timpului si vizeaza, in principal, coordonarea si planificarea la nivel international a activitatilor de prevenire si gestionare a dezastrelor, precum si a eforturilor de atenuare a consecintelor accidentelor si calamitatilor de toate tipurile, in timp de pace sau razboi.

In Islanda, astazi se sarbatoreste Ziua Berii. La 1 martie 1989, s-a pus capat unei prohibitii care a durat 74 de ani. Interdictia comercializarii bauturilor alcoolice, impusa în 1915, a fost votata printr-un referendum desfasurat în anul 1908. In 1921, insa, spaniolii protesteaza spunand ca nu mai cumpara peste din Islanda daca aceasta tara nu cumpara vinuri spaniole. Astfel, in 1935, islandezii legalizeaza bauturile spirtoase, dar nu si berea, pe motiv ca aceasta era ieftina si se bea in cantitati mari. Insa in present de Ziua Berii islandezii beau doar bere in cinstea ei.

In 1872 este infiintat primul parc national din lume, “Yellowstone” in SUA.

In 1896 savantul francez Henri Becquerel descopera radioactivitatea naturala.

In 1907 isi incepe activitatea Serviciul de Urgenta “Salvarea”, din initiativa dr. Mina Minovici.

In 1954 SUA experimenteaza bomba cu hidrogen in zona atolului Bikini din Pacific.

In 1999 România devine parte a “Conventiei de echivalare a diplomelor in domeniul invatamantului superior in Europa”.

In 2001 Guvernul elvetian interzice utilizarea in hrana animalelor a alimentelor continand faina de carne si oase.

In 1445 se naste Sandro Botticelli, pictor italian; in 1788, Gheorghe Asachi – poet, prozator ,dramaturg si inginer român; in 1810, Frederic Chopin – compozitor si pianist polonez; in 1837, Ion Creanga – scriitor român, unul dintre marii clasici ai literaturii române mai ales datorita operei sale autobiografice “Amintiri din copilarie”; in 1920, Gheorghe Saru – pictor si profesor român stabilit la New York; in 1922, Yitzhak Rabin – politician israelian, laureat Nobel pentru Pace in 1994; in 1931, Elisabeta Bostan – regizoare româna de film, nascuta in orasul Buhusi, jud. Bacau; in 1963, Thomas Anders – cantaret german, membru al formatiei Modern Talking, iar in 1965, Emil Sandoi – fotbalist si antrenor român.

In 1875 moare Tristan Corbière, poet francez; in 1911, Jacobus Henricus van ‘t Hoff – chimist olandez, laureat Nobel pentru Chimie in 1901, fiind considerat parintele stereochimiei, iar in 1960, Florica Cristoforeanu – interpreta româna de opera.

Adauga un comentariu

*