Semnificatiile zilei de 20 februarie

Astazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Justitiei Sociale, desemnata in 2007. Justitia sociala este, din punctul de vedere al Natiunilor Unite, esenta misiunii de promovare internationala a dezvoltarii si a demnitatii umane. Prin marcarea acestei zile, ONU doreste ca dezvoltarea din domeniul justitiei sociale sa asigure protejarea si consolidarea demnitatii umane. Adoptarea de catre Organizatia Internationala a Muncii a “Declaratiei privind justitia sociala” pentru o globalizare echitabila este inca o dovada a preocuparii ONU pentru acest domeniu. Declaratia se concentreaza asupra garantarii unui venit corect tuturor angajatilor, protectie sociala, dialog social si respectarea principiilor si drepturilor fundamentale ale angajatilor. ONU doreste eradicarea saraciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitate intre sexe si acces fara restrictii la bunastarea sociala si justitie. “Diferentele dintre saraci si bogati sunt mari si in crestere in toata lumea. Trebuie sa facem mai multe pentru a imputernici oamenii prin munca decenta, sa sprijinim oamenii prin programe de protectie sociala si sa ne asiguram ca vocile celor saraci si marginalizati sunt auzite”, declara Ban Ki-moon – secretarul general al Natiunilor Unite – in mesajul sau cu ocazia Zilei Mondiale a Justitiei Sociale.

In 1816 are premiera “Barbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, la “Teatro Argentina”, cu un fiasco.

In 1849 imparatul Austriei, Franz Joseph I, promulga o Constitutie prin care se recunoastea Transilvaniei o autonomie limitata.

In 1938 debuteaza Maria Tanase, la postul de radio Bucuresti, cea care va deveni simbolul cantecului popular românesc.

In 1991 se inaugureaza oficial, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE – Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, care din decembrie 1994 se va numi OSCE – Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

In 2006 se inaugureaza “Low Racovita” – prima statie româneasca din Antarctica.

In 1882 se naste Nicolai Hartmann, filozof german; in 1924, Eugen Barbu – scriitor, scenarist, publicist român, laureat al premiului Herder in 1977; in 1927, Mircea Malita – scriitor, matematician si diplomat român; in 1966, Cindy Crawford – fotomodel si actrita americana; in 1967, Kurt Cobain – liderul formatiei rock Nirvana, iar in 1971, Virgil Iantu – cantaret si prezentator tv român.

In 1882 moare Mos Ion Roata, deputat in Adunarea ad-hoc a Moldovei; in 1927, Constantin Mille – scriitor si ziarist român, iar in 1987, Constantin Avram – inginer român, membru corespondent al Academiei Române.

Adauga un comentariu

*