Semnificatiile zilei de 28 ianuarie

ViewImageAstazi este Ziua Mondiala a Protectiei Datelor si Ziua Internationala a Mobilizarii Impotriva Razboiului Nuclear. Ziua Mondiala a Protectiei Datelor a fost aleasa la aceasta data pentru a se sarbatori semnarea “Conventiei pentru protectia persoanelor” referitor la prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal, incheiata la Strasbourg in anul 1981. Aceasta Conventie este primul instrument legal adoptat in domeniul protectiei datelor.

Aceasta zi doreste sa ofere populatiei posibilitatea de a intelege ce date cu caracter personal sunt culese si prelucrate si de ce, precum si care sunt drepturile lor cu privire la aceasta prelucrare. Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, subliniaza “necesitatea unui cadru cu adevarat international, intemeiat pe drepturile omului, flexibil, transparent si favorabil incluziunii.” Tehnologia a avansat in mod exponential, aducând schimbari majore in modul in care datele cu caracter personal sunt utilizate pentru a oferi bunuri si servicii. Acest lucru este valabil in special pentru mediul electronic – de la servicii bancare si calatorii, la retele sociale. Schimbul de date cu caracter personal face, de asemenea, obiectul eforturilor de a se asigura o societate care garanteaza siguranta si securitatea.

Ziua Internationala a Mobilizarii Impotriva Razboiului Nuclear a fost proclamata de catre Consiliului Mondial al Pacii si sarbatorita inca din 1966.

In 1985 este adoptata Declaratia de la Delhi (India), care incurajeaza incetarea goanei inarmarii, stoparea si lichidarea armamentului nuclear.

In 1865 se intemeiaza Societatea culturala “Ateneul Român”, din initiativa lui Constantin Esarcu, Nicolae Kretzulescu si V.A. Urechia.

In 1949 se infiinteazaa Consiliul International al Muzicii.

In 1999 se infiinteaza, la Bucuresti, Academia Româna de Aviatie, prin reorganizarea Centrului de Perfectionare a Personalului din Aviatia Civila.

In 1853 se naste José Martí, scriitor si om politic cubanez, unul dintre organizatorii si conducatorii rascoalei antispaniole; in 1873, Colette – scriitoare franceza; in 1887, Arthur Rubinstein – pianist si compozitor american de origine poloneza; in 1889, Martha Bibescu – scriitoare româna; in 1943, Florina Cercel – actrita româna de teatru si film; in 1944, Susan Howard, actriță americană; in 1972, Christian Sabbagh – jurnalist român; in 1976, Razvan Ciobanu – creator de moda român, iar in 1978, Gianluigi Buffon – fotbalist italian.

In 1678 moare Johannes Hevelius, astronom de origine poloneză; in 1992, Ion Vlad – sculptor francez de origine româna, membru de onoare al Academiei Române, iar in 2015, Yves Chauvin – chimist francez, laureat Nobel pentru Chimie in 2005.

Adauga un comentariu

*