Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința legii antifumat

Judecătorii Curții Constituționale au decis azi să respingă sesizarea senatorilor pe Legea antifumat. În unanimitate de voturi, judecătorii au decis că legea respectă Constituţia. De la mijlocul lunii martie, fumatul în spaţiile publice închise va fi interzis.antifumat_lege_67193300

În opinia parlamentarilor care au depus contestația, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranță și ceilalți fumători care nu au voie. Senatorii afirmă că demersul la CCR nu este împotriva unei legi antifumat, dar trebuie ca un astfel de act normativ să respecte prevederile constituționale.

„Este corect să avem o lege antifumat care să respecte normativele, directivele europene, este corect să protejăm nefumătorii, să nu se fumeze în preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord să trecem de dragul de a trece o lege nefiind constituțională”, a susținut senatorul.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputaților, Cameră decizională în acest caz. Dacă CCR respinge sesizarea, legea merge la promulgare, la Cotroceni. Dacă se admite sesizarea, legea se întoarce în Parlament, pentru reformulare în acord cu Constituţia.

OFICIAL CCR:

I. În ziua de 27 ianuarie 2016, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

Sursa: http://www.stiripesurse.ro/

Adauga un comentariu

*