Semnificatiile zilei de 21 ianuarie

imageAstazi este Ziua Internationala a Imbratisarilor. Potrivit traditiei, in aceasta zi, oricine poate imbratisa chiar si persoane necunoscute. Sarbatoarea a aparut pentru prima data in Statele Unite, in anul 1986, iar in scurt timp s-a raspandit in toata lumea. Psihologii explica existenta unei astfel de sarbatori prin faptul ca oamenii au nevoie de afectiune, siguranta, dragoste si confort sufletesc. Exista mai multe tipuri de imbratisari de care avem nevoie. Imbratisarea de “la revedere”, comuna atat pentru relatia de prietenie cat si pentru cea de cuplu, pentru a ne arata afectiunea pentru respectiva persoana. Imbratisarea nocturna, caracteristica relatiei de cuplu dar si celei intre copil si parinte. Imbratisarea de dimineata, pentru a ne incarca cu energie pentru intreaga zi.

In 1648 apare prima traducere integrala in limba româna a Noului Testament, sub ingrijirea mitropolitului Andrei Saguna, la Alba Iulia.

In 1899 este produs primul automobil Opel.

In 1911 are loc prima editie a Raliului Monte Carlo.

Confrina de Pace de la Paris, 1919, mdn.md_pIn 1920 se incheie lucrarile Conferintei de Pace de la Paris.

In 1964 Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine româna, este ales membru al Academiei Franceze.

In 1972 se deschide reprezentanta Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD – la Bucuresti.

In 1976 zboara pentru prima oara supersonicul Concorde, dezvoltat gratie unei colaborari intre francezi si englezi.

In 1991 se deschide, la Bucuresti, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizatiei Natiunilor Unite – UNICEF.

In 2001 Jutta Kleinschmidt devine prima femeie care castiga Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete.

In 1885 se naste George Vâlsan, geograf român, membru titular al Academiei Române; in 1900, Victor Papacostea – istoric, specialist in istoria comparata a tarilor balcanice; in 1905, Christian Dior – designer francez care a exercitat o influență deosebită în lumea modei; in 1924, Benny Hill – comic englez; in 1941, Placido Domingo – tenor spaniol; in 1957, Geena Davis – actrita americana; in 1976S, Emma Bunton – cantareata, compozitoare si actrita de origine britanica, membra a trupei Spice Girls, iar in 1980, Maria Popistasu – actrita româna.

In 1924 moare Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), conducator al Revolutiei Bolsevice si al Rusiei; in 1950, George Orwell – scriitor britanic; in 2004, Dinu Adamesteanu – arheolog italian de origine româna, membru de onoare al Academiei Române, iar in 2007, Maria Cioncan – atleta româna.

Adauga un comentariu

*