Efecte miraculoase ale citricelor iarna

Citrice

Iarna este un prilej excelent de a consuma citrice din abundenta, datorita numeroaselor beneficii pe care le aduc acestea sanatatii. Portocalele, madarinele, lamaile, grapefruitul sau fructele de pomelo sunt delicioase, revigorante si bogate in compusi numiti flavonoizi, cu proprietati anticancerigene.

Aceste substante importante s-au dovedit eficiente in inhibarea proliferarii celulelor cancerigene si in prevenirea expansiunii tumorilor in organism.

Studiile mai arata ca flavonoizii din citrice protejeaza si impotriva bolilor de inima, precum ateroscleroza sau boala coronariana periferica. Vitamina C, acidul folic si potasiul din citrice sunt alti nutrienti care contribuie la mentinerea sanatatii generale.

Lămâia, pe lângă cantitatea impresionantă de vitamine C, conţine şi alte componente, cum ar fi vitamina A, vitamina B, calciu, magneziu, fosfor, proteine, carbohidraţi şi FLAVONOIDE (substanţe care deţin proprietăţi cu rol antioxidant şi anticancerigen).

Lămâia distruge celulele canceroase. S-a constatat efectul de reducere rapidă a chisturilor şi tumorilor prin consumul sucului proaspat de lămâie. Sporeşte rezistenţa organismului în infecţii; antimicrobian cu spectru larg; contribuie la menţinerea sănătăţii inimii, ţesutului muscular şi nervilor; reglează tensiunea arterială.

Mandarinele contin o lista impresionanta de nutrienti esentiali vitamine, minerale si antioxidanti, necesari unei stari de sanatate depline. Cu doar 53 de calorii pentru fiecare 100 de g consumate, mandarinele sunt alimente excelente pentru reducerea greutatii si mentinerea unui numar optim de kilograme.

Mandarinele sunt surse pretioase de flavonoizi, precum naringenina, naringina, hesperetina, vitamina A, caroteni, xantina si luteina, antioxidanti eficienti in prevenirea imbolnavirii organismului. Cantitatea lor o depaseste pe cea regasita in portocale. Ca orice fruct din familia citricelor, mandarinele contin din plin vitamina C, avand actiune antivirala si anticancerigena. Nutrientul este necesar sintezei colagenului in corp, ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, previne instalarea bolilor neurovegetative si participa la absobtia fierului in corp.

Grapefruit-ul sau detoxifiantul organismului contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva altor atacuri, stimulează refacerea ţesuturilor şi împiedică dezvoltarea tumorilor, este stimulent al digestiei şi al eliminării reziduurilor, reduce nivelul de colesterol.

Este cel mai bun remediu antistres, ingredientul cheie al producţiei de serotonina – hormonul fericirii.

Portocala este bogată în vitamina C, menţine sănătatea celulelor în sânge şi sporeşte rezistenţa la infecţii. Beneficii: protecţie importiva cancerului, a atacurilor cerebrale, scade colesterolul din sânge, ajută la absorbţia fierului, ajută la întărirea plămânilor, păstrează sănătatea pielii.

Este folosită în industria farmaceutică şi cosmetică.

Fructul pomelo se remarca nu doar prin pulpa voluminoasa, dulce amaruie, ci si prin beneficiile pe care le aduce sanatatii. Vitamina C din fructele de pomelo creste nivelul de aciditate din tractul urinar, impiedicand bacteriile sa se mai dezvolte si grabind vindecarea, in cazul instalarii unei infectii la acest nivel.

Enzimele active si antioxidantii din fructele de pomelo intervin activ in procesul vindecarii unei rani, crescand nivelul de colagen din piele, respectiv flexibilitatea tesutului cutanat. Fructele de pomelo completeaza rezervele organismului de vitamina C, necesara pentru productia de colagen, dar si pentru o dantura sanatoasa, ferita de pericolul aparitiei afectiunilor gingivale.

Vitamina C din fructele de pomelo asista absorbtia corecta a fierului in organism, mineralul indispensabil productiei de celule rosii in sange.

Surse: www.adevarul.ro

http://www.sfatulmedicului.ro

Adauga un comentariu

*