Carti pe care trebuie sa le citesti in luna ianuarie

Cea mai buna metoda anti-depresie pentru inceputul de an: o carte buna, care sa te faca sa razi, sa te induiosezi pana la lacrimi sau sa calatoresti, prin ochii altora.

Du-te si pune un strajer, de Harper Lee (editura Polirom)

Scout, fetita din „Sa ucizi o pasare cantatoare”, se intoarce in orasul copilariei ca o tanara realizata care locuieste la New York si raspunde acum la numele de Jean Louise. Idilica dar conventionala viata sudista nu s-a schimbat foarte mult in anii care au trecut, insa a pierdut un erou: tatal si mentorul ei, Atticus, ajuns la batranete membru al unui club nu foarte deosebit de Ku Klux Klan. O lovitura de gratie adusa fanilor lui Atticus, cartea-eveniment s-a vandut in mai mult de un milion de exemplare in prima saptamana de la lansare. Desi criticii spun ca nu ne va oferi aceleasi emotii ca romanul cult de acum 50 de ani, avem o datorie fata de Scout si fata de Harper Lee sa ne intoarcem, timp de o vacanta, in Maycomb.

pisica-pierduta-copertaPisica pierduta. O poveste adevarata despre iubire, disperare si tehnologie GPS, de Caroline Paul, cu ilustratii de Wendy MacNaughton (editura Vellant)

In momentul in care un accident o imobilizeaza la pat, disparitia motanului Tibby o loveste ca o tragedie greaca pe Caroline. Scriitoarea, care stie sa piloteze avioane si a fost pompier, incepe o investigatie demna de James Bond pentru a-l gasi pe cel disparut. Din fericire, Tibby se-ntoarce, doar ca mai vesel si bine hranit decat plecase. Caroline nu se va lasa pana nu va afla cu cine anume din imprejurimi o insala motanul ei. Nu trebuie sa-ti placa pisicile ca sa te-ndragostesti de cartea asta, dar daca esti posesoarea uneia, o vei privi cu si mai multa suspiciune de acum inainte.

Lectii de dans pentru varstnici sau avansati, de Bohumil Hrabal (editura Art)

„E interesant cum tinerii poeti se gandesc la moarte, in timp ce batranii se gandesc la fete“. Un batranel mucalit, estet si barfitor impartaseste cu o tanara pildele pe care le-a aflat in viata despre dragoste, desigur, dar si despre fabricarea berii, filosofie sau religie. Scrisa cu un umor minunat, peste care staruie nostalgia, scurtul roman al lui Hrabal este construit dintr-o singura fraza, fara intreruperi. Ca o viata.

Barbatii vin de pe Marte, femeile de la coafor, de Simona Tache si Mihai Radu (editura Trei)

Continuarea volumului de succes „Femeile vin de pe Venus, barbatii de la baut“ duce mai departe duelul inceput de Simona Tache si Mihai Radu. Razboiul dintre sexe continua deci, iar parcursul este presarat de invataminte demne de Sun Tzu, care sa te faca sa-l castigi: „Singura solutie sa tii barbatul mereu atent e sa-i vorbesti numai asa: Dragule, du-te sa duci gunoiul si vin si eu dupa tine la ghena, sa facem sex.“

Toti pleaca, de Wendy Guerra (editura Vellant)

O calatorie in mintea unei fete, de la 8 la 20 de ani, si in Cuba vazuta prin ochii ei. „Toti pleaca“ este scris sub forma unui jurnal intim al eroinei Nieve, o cubaneza care nu isi paraseste tara de origine, spre deosebire de multi alti tineri din generatia ei. O descoperim pe Nieve, la inceput naiva, apoi din ce in ce mai poetica si fara perdea, in timp ce, la randul ei, isi descopera feminitatea si sensibilitatea artistica in contextul realitatii cubaneze de azi: o insula de vis, al carui regim politic isi tine ostatici propriii cetateni. Romanul de debut al scriitoarei cubaneze Wendy Guerrera, aparut la noi la editura Polirom, nu a fost publicat niciodata in Cuba.

Adauga un comentariu

*