Semnificatiile zilei de 18 decembrie

Astazi in România se sarbatoreaste Ziua Minoritatilor Nationale, desemnata in 1998. Demersul a venit dupa ce, la 18 decembrie 1992, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat “Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase”, drept document international care ofera o garantie a drepturilor minoritatilor in general. Pe plan mondial, pe 18 decembrie se serbeaza Ziua Migrantilor. In Romania se pune un accent deosebit pe recunoasterea reciproca de valori, pe cultivarea unui spirit de dialog, pe comunicare si colaborare intre diverse culturi existente – ceea ce inseamna deplasarea de la multiculturalitate la interculturalitate. In tara noastra traiesc 19 comunitati etnice, fiecare cu traditii culturale, lingvistice si religioase specifice. Politicile României in domeniul protectiei minoritatilor au fost recunoscute la nivel international ca model in materie, legislatia româneasca asigurand o protectie la cele mai inalte standarde internationale. România participa activ la eforturile comunitatii internationale in domeniul combaterii fenomenelor precum nationalismul, discriminarea rasiala, xenofobia sau antisemitismul.

In 1892 are loc premiera baletului “Spargatorul de nuci “, de Ceaikovski, la “Mariinsky Theatre” in St. Petersburg.

In 1966 este descoperit, de catre de Richard L. Walker, satelitul Epimetheus al planetei Saturn.

In 1973 Adunarea Generala a ONU adopta limba araba ca limba oficiala a sa si aceasta data este declarata “Ziua limbii arabe”.

In 1979 este adoptata, de catre Adunarea Generala a ONU, Conventia ce apara femeia impotriva discriminarii in domeniul politic, economic, social si cultural, iar Romania va ratifica aceasta Conventie trei ani mai tarziu, la data de 7 ianuarie 1982.

In 1990 se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana.

In 1878 se naste Iosif Vissarionovici Stalin, om politic sovietic si revolutionar bolsevic; in 1943, Keith Richards – cantaret, compozitor, chitarist, producator si actor englez, membru al trupei The Rolling Stones; in 1963, Brad Pitt – actor american, iar in 1980, Christina Aguilera – cantareata si actrita americana.

In 1803 moare Johann Gottfried Herder, filozof, critic literar si estetician german; in 1993, Gheorghe Cozorici – actor român de teatru si film, iar in 2010, Rodica Tapalaga – actrita româna.

Adauga un comentariu

*