Semnificatiile zilei de 10 decembrie

Ziua Internationala a Drepturilor Omului este sarbatorita in fiecare an, in intreaga lume, pe 10 decembrie. Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a adus in atentia liderilor lumii si problematica respectarii drepturilor omului. Organizatia infiintata in cadrul conferintei de la San Francisco din 1945, Organizatia Natiunilor Unite, a avut de la inceput printre atributii respectarea drepturilor omului, in paralel cu mentinerea securitatii si pacii la nivel international.drepturileomului

La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generala a ONU adopta Declaratia Universala a Drepturilor Omului, motiv pentru care a fost aleasa aceasta data drept Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Declaratia stipuleaza ca toti oamenii s-au nascut cu drepturi egale si inalienabile si cu libertati fundamentale. Ulterior, Declaratia a fost completata cu: Conventia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala (1965), Conventia Internationala asupra Drepturilor Politice si Civile (1966), Conventia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Impotriva Femeilor (1979), Conventia Impotriva Torturii (1984), Conventia Impotriva Apartheid-ului (1985) si Conventia Drepturilor Copilului (1989). Asadar in 1950, Adunarea Generala a ONU a invitat toate statele si organizatiile interesate sa sarbatoreasca ziua de 10 decembrie drept „Ziua Internationala a Drepturilor Omului”, pentru promovarea, recunoasterea si respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor omului.

In 1799 Franța adopta metrul ca unitate de masura oficiala.

In 1845 este patentata prima anvelopa pneumatica, creata de inginerul britanic Robert Thompson.

In 1868 este montat primul semafor din lume, in Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, reprezentat de un felinar aflat in varful unui stalp metalic inalt de sapte metri, care, alimentat cu gaz, avea o lumina verde ce alterna cu una roșie.

In 1901 sunt decernate primele premii Nobel, la Stockholm, pentru fizica, medicina, chimie, literatura și pace.

In 1935 George Enescu devine “cetatean de onoare” al Bucurestiului in urma unei hotarari a primeriei orasului.

In 1950 doctorul american Ralph Burke devene primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace.

In 1995 reteaua americana de televiziune prin cablu CNN transmite, in premiera, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, organizata la Primaria din Oslo.

In 1787 se naste Thomas Hopkins Gallaudet, fondatorul american al scolii pentru copii surdo-muti; in 1919, Sile Dinicu (Vasile Dinicu) – dirijor român, pianist si compozitor de muzica de estrada si usoara; in 1934, Leopoldina Balanuța – actrita româna de teatru si film, iar in 1954, Cristian Teodorescu – scriitor român.

In 1896 moare Alfred Nobel, savant, inventatorul dinamitei si initiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu international; in 1936, Luigi Pirandello – scriitor italian, intemeietorul teatrului modern european; in 1971, Miluța Gheorghiu – actor român, iar in 2000, Marie Windsor – actrita americana.

Adauga un comentariu

*