Semnificatiile zilei de 9 decembrie

afisul-anticoruptieConventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei (U.N.C.A.C.) a stabilit in 2003 ca data de 9 decembrie sa fie dedicata Anticoruptiei. Semnata si de România la aceeasi data, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei la nivel mondial. De asemenea, declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie (I.A.A.C.A.), din 2006, indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.

Coruptia reprezinta una dintre cele mai serioase amenintari la adresa statului de drept in cadrul societatii contemporane, subminand institutiile si valorile democratice, atentand la ordinea sociala si capacitatea statului de a asigura drepturi si libertati egale cetatenilor sai. Altfel spus, coruptia ne afecteaza pe toti si slabeste respectul pentru lege.

In 1793 iese de sub tipar primul ziar american, “American Minerva”, fondat de catre Noah Webster.

In 1846 are loc primul concert al lui Franz Liszt sustinut in România, in sala “Momolo” din Bucuresti.

In 1894 este pus in circulatie pe strazile Bucurestiului primul tramvai electric, purtand numarul 14, pe ruta Cotroceni – Obor.

In 1948 Adunarea Generala a ONU adopta “Conventia pentru prevenirea si reprimarea crimei de genocid”.

In 1966 este data in functiune Hidrocentrala Vidraru de pe raul Arges.

In 1968 are loc prima demonstratie a utilizarii mouse-ului in Statele Unite ale Americii.

In 1991 este adoptat “Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice si monetare”, la reuniunea la nivel inalt a CEE de la Maastricht, tratat ce va intra in vigoare la 1 nov 1993.

In 1916 se naste Kirk Douglas, actor american; in 1941, Mircea Vaida – poet, eseist si istoric literar român, iar in 1968, Ionuț Lupescu – fotbalist român.

In 1681 moare Anthonis van Dyck, pictor flamand; in 1963, Teofil T. Vescan – fizician si pedagog român, iar in 1996, Mary Leakey – antropolog britanic.

Adauga un comentariu

*