Semnificatiile zilei de 7 decembrie

index Astazi intreg Mapamondul serbeaza Ziua Internationala a Aviatiei Civile, instituita in 1994 de catre Adunarea Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO), data la care, in anul 1944, ia fiinta aceasta Organizatie. Se pun astfel bazele primelor relatii internationale in domeniul aviatiei civile, tendinta spre progres si perfectionare. OACI urmareste sa constientizeze importanta aviatiei in dezvoltarea economico-sociala a statelor si promoveaza siguranta si eficienta transporturilor aeriene in intreaga lume. In 1996, la initiativa OACI si cu sprijinul Guvernului Canadian, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, data de 7 decembrie a fost recunoscuta ca Ziua Aviatiei Civile Internationale, devenind una dintre zilele oficiale ale ONU.

In 1732 a fost inaugurata Opera Regala la Covent Garden, Londra.

In 1742 se inaugureaza Opera Regala din Berlin, actuala Opera de Stat, inaugurare facuta cu spectacolul “Cezar si Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.

In 1834 Corabia Marita, prima nava sub pavilion romanesc, pleaca in primul voiaj in afara granitelor tarii pe ruta Sulina – Constantinopol, sub comanda lui Ioan Cristescu.

In 1881 este intemeiata “Societatea Politehnica din Romania” iar primul sau presedinte a fost Dimitrie Frunza.

In 1966 este inaugurate, la Bacau, Hidrocentrala Bacau II, care incheia activitatea de construire a salbei de hidrocentrale de pe raul Bistrita.

In 1992 se inauureaza, la Iasi, Centrul Cultural Francez.

In 2001 Consiliul Ministrilor de Justitie si de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetatenii români care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen, incepand cu 1 ianuarie 2002.

In 1598 se naste Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor si pictor, reprezentant de seama al barocului italian; in 1861,Henri Mathias Berthelot – general, seful misiunii militare franceze la Bucuresti in timpul Primului Razboi Mondial; in 1863, Pietro Mascagni – compozitor si dirijor italian, creator al verisimului; in 1935, Sorin Titel – prozator si eseist roman, iar in 1939, Nicolae Sabau – cantaret român de muzica populara.

In anul 43 moare Marcus Tullius Cicero, om politic, filozof, scriitor si mare orator roman; in 1894, Ferdinand de Lesseps, diplomat francez, arhitectul Canalului Suez; in 1902, Thomas Nast – caricaturist American, iar in 1993, Wolfgang Paul – fizician german, laureat Nobel pentru Fizica in 1989.

Adauga un comentariu

*