Semnificatiile zilei de 6 decembrie

In 1534 a fost fondat orasul San Francisco de Quito, de catre Sebastian de Belalcazar si Diego de Almagro, in prezent capitala statului Ecuador.

In 1768 apare la Edinburgh, Scotia, primul volum din “Encyclopædia Britannica”.

In 1774 se revizuieste sistemul de invatamant din Austria de catre imparateasa Maria Tereza, prin emiterea unor reguli generale care stabileau o perioada de sase ani de invatamant obligatoriu in scoala elementara, manuale, uniforme si o formare a cadrelor didactice.

In 1865 este abolita sclavia in Statele Unite ale Americii prin adoptarea celui de-al 13 -lea amendament al Constitutiei.

In 1877 inventatorul american Thomas Alva Edison realiza prima inregistrare sonora recitand „Mary had a Little Lamb”.

In 1880 orasul Buenos Aires devene capitala Republicii Argentina.

In 1892 are loc premiera baletului „Spargatorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

In 1912 se infiinteaza “Uniunea lucratorilor de transport pe apa si pe uscat din România” odata cu primul Congres al muncitorilor din toate porturile României, de la Braila.

In 1965 se incheie lucrarile de la prima magistrala feroviara electrificata din România, pe ruta Brasov-Predeal.

In 1998 se infiinteaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din România.

In 1835 se naste Nicolae Kalinderu, medic, membru al Academiei Române; in 1893, Dan Badarau – filozof, membru al Academiei Române; in 1894, Henri Catargi (Togo) – pictor; in 1957, Tudor Dumitrescu – pianist si compozitor; in 1976, Ionel Danciulescu – fotbalist român, iar in 1985, Dulce Maria – actrita si interpreta mexicana.

In 1912 moare Ion Mincu, arhitect, membru fondator si presedinte al Societatii Arhitectilor din România, intemeietorul scolii românesti de arhitectura, iar in 2002, Dan Amedeo Lazarescu – avocat, scriitor si politician român.

Adauga un comentariu

*