Semnificatiile zilei de 5 decembrie

Astazi este Ziua Internationala a Voluntarilor, promulgata de Adunarea Generala a ONU in 1985. In anul 2000 Adunarea Generala a ONU a adoptat “Millennium Development Goals” – “Telurile de dezvoltare ale mileniului”, un program ce contine un set de obiective avand ca termene precise combaterea saraciei, a foametei, a bolilor, a analfabetismului sau a degradarii mediului, dar si discriminarea femeilor. Anul 2001 a fost declarat Anul International al Voluntarilor si a fost adoptat un set de recomandari privind modul in care guvernele si ONU pot sprijini voluntariatul. In 2002, Programul de voluntariat al ONU, impreuna cu organizatii international, lanseaza site-ul World Volunteer Web. Acesta este considerat a fi cel mai complet portal privind informatiile despre voluntariat din punct de vedere global. Incepand cu anul 2000, România s-a alaturat statelor care serbeaza Ziua Internationala a Voluntatrilor. Evenimentul a fost marcat de prima Gala de decernare a premiilor de implicare in comunitate, eveniment dedicat recunoasterii meritelor voluntarilor si a celor care sprijina miscarea de voluntariat in România.

In 1864 Alexandru Ioan Cuza promulga legea instrucțiunii, prima lege prin care invatamantul era organizat in mod unitar si erau stabiliti anii de studiu: invatamantul primar – de 4 ani, gratuit si obligatoriu, cel secundar – de 7 ani si cel universitar – de 3 ani.

In 2001 are loc inaugurarea noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafata de aproximativ 16.000 mp.

In 2013 Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca textul Declaratiei de Independenta, in care “limba româna” este calificata drept limba oficiala a Republicii Moldova, prevaleaza asupra textului Constitutiei, care foloseste denumirea de “limba moldoveneasca”, deschizand calea pentru uzul oficial al denumirii de “limba româna” in actele oficiale si in administratia de stat.

In 1859 se naste Nicolae Petrascu, diplomat, scriitor, memorialist, publicist, critic literar, istoric si critic de arta; in 1901, Walt Disney – desenator, regizor si producator de film animat; in 1932, Sheldon Lee Glashow – fizician american, laureat Nobel pentru Fizica in 1979; in 1943, Nicolae Vacaroiu – politician român, fost prim-ministru al României; in 1946, Jose Carreras – tenor spaniol; in 1966, Patricia Kaas – cantareata franceza, iar in 1967, Bogdan Stelea – fotbalist si antrenor român.

In 1791 moare Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist si dirijor austriac; in 1870, Alexandre Dumas (tatal) – scriitor francez; in 1926, Claude Monet – pictor francez; in 1974, Zaharia Stancu – poet, romancier si ziarist român; in 2008, Anca Parghel – cantareata româna si profesoara de jazz, iar in 2013, Nelson Mandela – primul presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993.

Adauga un comentariu

*