Semnificatiile zilei de 16 noiembrie

Astazi Armata româna serbeaza Ziua Transporturilor Militare sau Ziua Trupelor de Cai Ferate si Transporturilor Militare, iar la nivel mondial astazi se sarbatoreste Ziua Internationala pentru Toleranta.

La 16 noiembrie 1880, cu ocazia infiintarii celui de-al doilea batalion de geniu in cadrul unitatilor de acest tip, a fost inclusa si cate o companie de cai ferate, primele subunitati de acest fel din Armata româna. Structurile de miscare si transport au reprezentat inca de la infiintarea lor un element important in asigurarea sprijinului logistic, necesar indeplinirii misiunilor incredintate fortelor armate române. Nevoile crescande de deplasare a trupelor si de asigurare a unor cantitati apreciabile de materiale au impus redimensionarea si transformarea structurilor militare de transporturi. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a ajuns la peste 50 de mii de oameni. Structurile de miscare si transport din Armata României cuprind Centrul de coordonare a miscarii cu opt birouri la: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati si Constanta. Centrul de coordonare al miscarii, constituit in anul 2000, s-a infiintat din necesitatea de a realiza structuri de transporturi militare compatibile cu cele existente in tarile membre NATO.page

Ziua Internationala pentru Toleranta a fost instituita de Organizația Natiunilor Unite in 1995 pentru ca oamenii sa constientizeze pericolele intolerantei. In acelasi an au fost incheiate 16 tratate, conventii, declaratii si recomandari, toate legate de nevoia de toleranta, fiecare dintre acestea ramanand relevante pana in prezent. Din Declaratia Principiilor Tolerantei citam: “Toleranta nu este nici concesie, nici condescendenta ori indulgenta. Toleranta este, mai ales, o atitudine activa generata de recunoasterea drepturilor universale ale persoanei umane si libertatilor fundamentale ale altora. In nici un caz toleranta nu poate fi invocata pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale. Toleranta trebuie sa fie practicata de catre indivizi, grupuri si State. Toleranta este responsabilitatea care sustine drepturile omului, pluralismul (inclusiv, pluralismul cultural), democratia si Statul de drept. Ea implica respingerea dogmatismului si absolutismului si confirma normele enuntate in instrumentele internationale cu privire la drepturile omului.”

In 1878 ia fiinta Reuniunea Româna de Muzica, la Sibiu, sub conducerea carturarului Zaharia Boiu.

In 1881 se infiinteaza Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

In 1885 este inventata pelicula de nitroceluloza pentru imprimarea imaginilor, de catre George Eastman, fondatorul companiei Kodak, din SUA.

In 1938 este sintetizat pentru prima oara drogul halucinogen LSD la laboratoarele Sandoz din Basel, Elvetia, de catre chimistul elvetian Albert Hofmann .

In 1945 se infiinteaza UNESCO – Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, in urma semnarii Actului constitutiv al UNESCO de catre reprezentantii a 44 de state participante la Conferinta de la Londra.

In 1979 este dat in folosinta, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din Bucuresti, intre statiile Timpuri Noi si Semanatoarea.

In 1816 se naste Andrei Muresanu, poet, traducator si eseist român, autorul imnului national al Romaniei, “Desteapta-te, române!”; in 1894, Nutzi Acontz, pictorita româna de etnie armeana; in 1944, Radu Nunweiller, fotbalist român, consacrat la FC Dinamo Bucuresti, iar in 1984, Mihai Roman, fotbalist român.

In 1364 moare Nicolae Alexandru, domnitor al Țării Românești in perioada 1352 – 1364; 1960, Clark Gable – actor american, iar in 2000, Laurentiu Ulici – critic literar român.

Adauga un comentariu

*