Semnificatiile zilei de 14 noiembrie

Astazi sarbatorim Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului. Ca simbol al acestei zile, intreaga lume poarta o singura culoare – albastru. Diabetul e considerat una dintre cele mai mari probleme de sanatate a secolului nostru. In aceasta zi, mesajul transmis de Societatea Româna de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice il reprezinta importanta preventiei, diagnosticarii precoce si controlului, ca modalitati de asigurare a sanatatii noastre pe termen lung. Acest mesaj vine in contextul in care, la nivel mondial, 371 de milioane de oameni sufera de diabet, iar pana in anul 2030 se preconizeaza atingerea unei jumatati de miliard de persoane ce vor suferi de aceasta afectiune, conform estimarilor Federatiei Internationale de Diabet (IDF). Nici in România nu avem vesti imbucuratoare – peste 1.500.000 de suferinzi de diabet.diabet

La nivel national in România se desfasoara o campanie numita “Controleaza-ti diabetul” care, prin implicarea medicilor, autoritatilor, a persoanelor cu diabet, precum si prin programele de informare in randul publicului larg incearca sa “castige” lupta cu diabetul. Unul din obiectivele acestei campanii il reprezinta diagnosticarea precoce. Astfel, se organizeaza anual cate doua zile de testari gratuite a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate pentru publicul larg. De asemenea se subliniaza efectul benefic al alimentatiei sanatoase, rolul pe care fiecare il are in gestionarea propriei sanatati si importanta micului dejun in contextul unui comportament alimentar sanatos. Sesiuni informative si discutii pe grup se vor organiza si in scoli.

In 1832 este pus in circulatie primul vagon de tramvai din America, la New York, avand ca pasageri functionari publici care parcurgeau distanta dintre Prince Street si Strada nr. 14.

In 1878 Dobrogea redevine parte a Romaniei dupa Razboiul de Independenta.

In 1969 se infiinteaza, la Bucuresti, Academia de Stiinte Agricole si Silvice.

In 1987 au loc, la Brasov, primele proteste la Secția 440 „Matrite” a intreprinderii de autocamioane Steagul Roșu, o actiune de protest impotriva politicilor economice si sociale impuse in Republica Socialista Romania de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu.

In 1765 se naste Robert Fulton, constructor de nave american; in 1840, Claude Monet – pictor impresionist francez; in 1898, Benjamin Fondane – critic, eseist, poet si teoretician literar franco-român; in 1919, Veronica Lake, actriță americană; in 1922, Boutros Boutros-Ghali – politician si diplomat egiptean, al 6-lea secretar general al ONU; in 1932, Geo Saizescu – regizor român; in 1966, Ronny Levy, fotbalist și antrenor israelian, iar in 1975, Gabriela Szabo – atleta româna, desemnata, in 1999, cea mai buna atleta a lumii si cea mai buna sportiva a Europei.

In 1716 moare Gottfried Leibniz, filosof, matematician, diplomat si om de stiinta german; in 1746, Georg Wilhelm Steller, botanist, zoolog, explorator german; in 1967, Petre P. Panaitescu – istoric literar român, iar in 1991, Constantin Chirita – prozator român.

Adauga un comentariu

*