Semnificatiile zilei de 23 septembrie

Astazi este Ziua Internationala Impotriva Exploatarii Sexuale si Traficului Femeilor si Copiilor si Ziua Internationala a Curateniei.

Traficul de fiinte umane este responsabil pentru numeroase traume si suferinte devastatoare in randul victimelor exploatate sub orice forma: sexual, prin munca sau prin alte metode. Scopul principal al campaniilor derulate cu ocazia acestei zile este de a constientiza populatia vulnerabila asupra capcanelor traficului de persoane sub toate formele sale, de gravitatea acestui fenomen si totodata de a forma o atitudine pozitiva si un comportament social adecvat in scopul educarii pentru siguranta si integritate personala. In România, la nivelul anului 2012, au fost inregistrate peste 1000 de victime ale traficului de personane, dintre care mai mult de 500 au fost exploatate sexual, iar aproape jumatate din femeile traficate au fost minore. Imbucurator este faptul ca de la un an la altul numarul victimelor este in scadere.

Ziua Internationala a Curateniei a fost stabilita in 1993 de catre ONU, in parteneriat cu organizatia Clean Up the World. Aceasta zi este dedicata in principal constientizarii populatiei de nevoia de conservare a mediului si mentinere a lui cat mai curat si de educare in directia reciclarii deseurilor. In acest sens se organizeaza actiuni de igienizare a mediului, dar si de plantare de arbori si arbusti. Mai bine de 80% din maladii si 25% din decesele din lumea a treia se datoreaza alimentelor si apei contaminate, dar si deseurilor.

In 1923 se pun bazele Interpol – Organizatia de Politie Criminala Internationala – odata cu reunirea la Viena a reprezentantilor politiei din 20 de tari.

In 2002 Belgia devine a doua tara, dupa Olanda, unde intra in vigoare legea eutanasierii.

In 1861 se naste Robert Bosch, inventator german, cunoscut mai ales pentru inventarea bujiilor pentru automobile; in 1865, Suzanne Valadon – pictor francez, prima femeie admisa in Société Nationale des Beaux-Arts, mama pictorului Maurice Utrillo; in1884, Mihai Costachescu – istoric si folclorist român, membru corespondent al Academiei Romane; in 1930, Ray Charles – muzician american; in 1941, Sofia Vicoveanca, interpreta româna de muzica populara; in 1943, Julio Iglesias, cantaret spaniel si fost fotbalist profesionist al echipei Real Madrid; in 1949, Bruce Springsteen – cantaret american, iar in 1950, Serban Ionescu – actor român de tearu si film.

In 1939 moare Sigmund Freud, neurolog si psihiatru, cunoscut drept parintele psihanalizei, iar in 2013, Geo Saizescu – regizor, scenarist si actor român.

Adauga un comentariu

*