Cele mai bune alimente pentru o dantură sănătoasă

healthy_teethZâmbetul este accesoriul perfect, de care trebuie să avem grjă, atât prin vizitele la dentist, cât și prin alimentele consumate. Se ştie că alimentele pe care le consumăm ne influenţează silueta, însă acelaşi lucru este valabil şi în privinţa danturii. 

Vestea buna este ca există şi alimente care ajută la păstrarea unei danturi sănătoase şi care au rolul de albire a dinţilor.

Laptele este alimentul minune pentru dinţi, determină o secreţie abundentă de salivă, iar calciul din acestea ajută la protejarea dinţilor prin combaterea carenţelor de minerale. Apoi, acestea sunt alimente cu o aciditate redusă care nu permit eroziunea dentară. În plus, sunt sărace în zahăr, ceea ce înseamnă mai puţine carii.

Fructele: merele, căpşunile, citricele conţin vitamina C, care este considerată “cimentul’ care ţine unite toate celulele, astfel încât aceasta este importantă pentru sănătatea gingiilor. S-a demonstrat că lipsa vitaminei C duce la distrugerea reţelei de colagen din gingie, iar aceasta va deveni mai sensibilă la bacteriile care cauzează boală parodontală.

Legumele: morcovii, cartofii dulci, broccoli, ţelina sunt legume care conţin vitamin A. Aceasta este absolut necesară pentru formarea smalţului dentar. În plus, aceste legume crocante ajută la curăţarea dinţilor şi la stimularea gingiilor, făcându-le mai sănătoase.

Alimente cu fluor: toate alimentele care conţin fluor ne sunt de folos în lupta cu placa bacteriană. În această categorie intră, printre altele, apa îmbogăţită cu fluor, supele deshidratate, puiul, cerealele şi fructele de mare. Fluorul intareste smaltul dintilor, rezultand mai putine carii.

Ceaiul verde: acesta conţine polifenoli, compuşi antioxidanţi care previn placa dentară, scad riscul dezvoltării cariilor dentare şi a bolilor gingivale. De asemenea, ceaiul verde rezolvă şi problema respiraţiei urât mirositoare.

Ţelina: este un aliment minune, produce multă salivă, neutralizând astfel bacteriile care duc la formarea cariilor. În plus, când mestecăm ţelină, gingiile sunt masate, iar dinţii curăţaţi. Astfel, ne menţinem o gură sănătoasă şi curată.

Carnea şi produsele de origine animală: carnea de vită, pui, curcan, ouăle conţin fosfor. Calciul, vitamina D şi fosforul creează sistemul nostru osos şi ne menţin dinţii puternici şi sănătoşi.

O alimentaţie sănătoasă ajută la păstrarea unei danturi sănătoase. Însă, cel mai important în menţinerea ei este o igiena completă de îngrijire orală din care nu ar trebui sa lipsească periajul de cel puţin două ori pe zi.

Adauga un comentariu

*