Cele mai spectaculoase grădini botanice din România

Nu trebuie să fii un împătimit al plantelor, nici măcar botanist de profesie ca să apreciezi frumuseţea unei grădini botanice. Dacă îţi doreşti o simplă plimbare sau vrei sa vezi cum arată în realitate tot felul de specii de plante rare, o vizită la Grădina Botanică se poate transforma într-o experienţă de neuitat. Şi, în România, există multe astfel de locuri speciale!

Mai nou, Grădina Botanică nu mai este doar locul unde vezi plante de tot felul sau doar excursia obligatorie pe care toţi am experimentat-o la grădiniţă sau în şcoala generală. S-a transformat într-o destinaţie aparte pentru cei care vor plimbări romantice, pentru cei ce vor să-şi facă selfie-uri speciale şi chiar şi pentru prezentările de modă. Sau, chiar, şi pentru tinerii căsătoriţi care vor să imortalizeze ziua în care îşi unesc oficial destinele.

Indiferent de motivaţie, alege o plimbare în Grădina Botanică, mai ales că ai destule opţiuni.

Grădina Botanică din Bucureşti
Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti, numită după fondatorul ei, Dimitrie Brândză, este situată în cartierul Cotroceni din Bucureşti, România. Acoperă o suprafaţă de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) şi are peste 10.000 specii de plante. Grădina a fost avariată în timpul Primului Război Mondial, când a fost folosită de trupele de ocupaţie germane, şi în al Doilea Război Mondial, când a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane de la 4 aprilie 1944. Atunci, din cele peste 700.000 de exponate ale ierbarului au fost salvate numai 200.000 planşe. Ierbarul Grădinii Botanice din Bucureşti a ajuns din nou la circa 500.000 planşe, fiind organizat pe două mari secţiuni.
Foto: regimhotelier-bucuresti.ro

Grădina Botanică din Bucureşti Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti, numită după fondatorul ei, Dimitrie Brândză, este situată în cartierul Cotroceni din Bucureşti, România. Acoperă o suprafaţă de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) şi are peste 10.000 specii de plante. Grădina a fost avariată în timpul Primului Război Mondial, când a fost folosită de trupele de ocupaţie germane, şi în al Doilea Război Mondial, când a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane de la 4 aprilie 1944. Atunci, din cele peste 700.000 de exponate ale ierbarului au fost salvate numai 200.000 planşe. Ierbarul Grădinii Botanice din Bucureşti a ajuns din nou la circa 500.000 planşe, fiind organizat pe două mari secţiuni.

Grădina Botanică din Cluj
Atunci când vizitezi Clujul poţi arunca o privire asupra Grădinii Botanice „Alexandru Borza”,  situate pe strada Republicii, nr. 42. 
Aceasta a fost fondată de către Alexandru Borza în anul 1920 şi are o suprafaţă generoasă, de 14 hectare, fiind un punct de cercetare ştiinţifică pentru studenţii Universităţii Babeş Boyai. Aici putem admira un număr de peste 10000 de plante atât din ţară, cât şi din străinătate. În interiorul Gradinei Botanice putem admira Turnul de Apă, ce adăposteşte un rezervor de 80.000 litri de apă.
Foto: turistderomania.ro

Grădina Botanică din Cluj Atunci când vizitezi Clujul poţi arunca o privire asupra Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, situate pe strada Republicii, nr. 42. Aceasta a fost fondată de către Alexandru Borza în anul 1920 şi are o suprafaţă generoasă, de 14 hectare, fiind un punct de cercetare ştiinţifică pentru studenţii Universităţii Babeş Boyai. Aici putem admira un număr de peste 10000 de plante atât din ţară, cât şi din străinătate. În interiorul Gradinei Botanice putem admira Turnul de Apă, ce adăposteşte un rezervor de 80.000 litri de apă.

Grădina Botanică din Jibou
Grădina Botanică din Jibou, cunoscută şi sub numele de Grădina Botanică “Vasile Fati” este situată în judeţul Sălaj şi a fost înfiinţată din iniţiativă profesorului Vasile Fati, în anul 1968. Suprafaţa grădinii botanice este de 24 de hectare şi ocupa spaţiul parcului de agrement al castelului medieval, fosta reşedinţă a familiei Wesselényi.
Foto: gradina-botanica-jibou-ro

Grădina Botanică din Jibou Grădina Botanică din Jibou, cunoscută şi sub numele de Grădina Botanică “Vasile Fati” este situată în judeţul Sălaj şi a fost înfiinţată din iniţiativă profesorului Vasile Fati, în anul 1968. Suprafaţa grădinii botanice este de 24 de hectare şi ocupa spaţiul parcului de agrement al castelului medieval, fosta reşedinţă a familiei Wesselényi.

Grădina Botanică „Alexandru Buia” din Craiova
Grădina Botanică din Craiova a fost concepută de arhitectul peisagist francez, Emile Redont, încă din primii ani ai secolului nostru, că parc public, în partea de nord a oraşului. În perioada de vârf a grădinii, aici se găseau peste 3.000 de exemplare de foioase şi conifere, iar, în sere, care se întind pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, se adăpostea o colecţie de peste 900 de specii exotice, toate cu valoare ştiinţifică şi decorativă.
Foto: ucv.ro

Grădina Botanică „Alexandru Buia” din Craiova Grădina Botanică din Craiova a fost concepută de arhitectul peisagist francez, Emile Redont, încă din primii ani ai secolului nostru, că parc public, în partea de nord a oraşului. În perioada de vârf a grădinii, aici se găseau peste 3.000 de exemplare de foioase şi conifere, iar, în sere, care se întind pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, se adăpostea o colecţie de peste 900 de specii exotice, toate cu valoare ştiinţifică şi decorativă.

Grădina Botanică din Galaţi a fost înfiinţată în anul 1990 ca secţie a unei noi instituţii muzeala „Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii”, Grădina Botanică domina malul stâng al Dunării la Galaţi.
Grădina se întinde pe o suprafaţă de 18 ha şi este structurata pe şase sectoare: ornamental, sere, plante utile, rosarium, flora şi vegetaţia României (5,3 ha), flora Globului.
Foto: adevarul.ro

Grădina Botanică din Galaţi a fost înfiinţată în anul 1990 ca secţie a unei noi instituţii muzeala „Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii”, Grădina Botanică domina malul stâng al Dunării la Galaţi. Grădina se întinde pe o suprafaţă de 18 ha şi este structurata pe şase sectoare: ornamental, sere, plante utile, rosarium, flora şi vegetaţia României (5,3 ha), flora Globului.

Grădina Botanică din Iaşi /
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi este cea mai veche grădina botanică din România. A fost înfiinţată în 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta.
Foto: mihaelaandreearadu.wordpress.com

Grădina Botanică din Iaşi / Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi este cea mai veche grădina botanică din România. A fost înfiinţată în 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta.

Grădina botanică din Târgu Mureş
Înfiinţată în anul 1948, Grădina Botanică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este împărţită în trei sectoare hortidendricole: Parcul dendrologic, Grădina Botanică şi Grădină de Plante Medicinale. Ocupând o suprafaţă de 3 hectare, Grădina Botanică este amplasată la poalele „Platoului Corneşti” şi cuprinde două sectoare: Stejărişul şi Sistematică plantelor.
Foto: romaniamama.ro

Grădina botanică din Târgu Mureş Înfiinţată în anul 1948, Grădina Botanică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este împărţită în trei sectoare hortidendricole: Parcul dendrologic, Grădina Botanică şi Grădină de Plante Medicinale. Ocupând o suprafaţă de 3 hectare, Grădina Botanică este amplasată la poalele „Platoului Corneşti” şi cuprinde două sectoare: Stejărişul şi Sistematică plantelor.

Grădina Publică din Bârlad
Grădina Publică din Bârlad este situată în partea de nord a oraşului, este una dintre cele mai vechi grădini din Moldova. Datează din anul 1834 şi dispune de plantaţii de arţar, stejar, frasin, arbuşti ornamentali.
Foto: forum.b-o.ro

Grădina Publică din Bârlad Grădina Publică din Bârlad este situată în partea de nord a oraşului, este una dintre cele mai vechi grădini din Moldova. Datează din anul 1834 şi dispune de plantaţii de arţar, stejar, frasin, arbuşti ornamentali.

Grădina Botanică din Arad
Situată în vatra comunei Macea, la 23 km de oraşul Arad, Grădina Botanică a Universităţii de Vest „Vasile Goldis” se întinde pe o suprafaţă de 21,5 ha şi se constituie că o importanţă baza didactică şi de cercetare pentru studenţii şi corpul didactic de la facultăţile de profil ale Universităţii. Foto: makavelis.com

Grădina Botanică din Arad Situată în vatra comunei Macea, la 23 km de oraşul Arad, Grădina Botanică a Universităţii de Vest „Vasile Goldis” se întinde pe o suprafaţă de 21,5 ha şi se constituie că o importanţă baza didactică şi de cercetare pentru studenţii şi corpul didactic de la facultăţile de profil ale Universităţii.

 

Sursa: http://www.one.ro/

 

 

Adauga un comentariu

*