Semnificatiile zilei de 7 septembrie

In 1812 Grande Armée a lui Napoleon obliga armata rusa sa se retraga, in batalia de la Borodino, considerata batalia cea mai sangeroasa din istoria razboaielor napoleoniene.
In 1910 Marie Curie izoleaza prima mostra pura de radiu.
In 1931 Nicolae Titulescu este reales in functia de presedinte al celei de-a XII-a Sesiuni Ordinare a Adunarii Societatii Natiunilor, fiind caz unic in istoria Ligii Natiunilor cand un fost presedinte al Ligii este reales pentru o noua sesiune.
In 1940 este semnat Tratatul de la Craiova, tratat de frontiera intre România si Bulgaria, prin care partea de sud a Dobrogei – „Cadrilaterul”, judetele Durostor si Caliacra – intra in componenta Bulgariei.
In 1949 este proclamata Republica Federala Germania, cu capitala la Bonn, in urma unificarii zonelor de ocupatie americana, franceza si engleza, iar la 12 septembrie Adunarea Federala alege primul presedinte federal, pe Theodor Heuss – liderul Partidului Liber Democrat, iar la 15 septembrie este ales primul cancelar federal, Konrad Adenauer.
In 1998 este fondata Google Inc.
In 2001 este prezentat, in cadrul Festivalului de Film de la Venetia, filmul lui Lucian Pintilie, “Dupa-amiaza unui tortionar”, realizat dupa romanul „Drumul Damascului”, al Doinei Jelea.
In 2001 Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite decide in unanimitate ca incepand cu anul urmator, ziua de 21 septembrie sa fie Ziua Mondiala a Pacii.

In 1533 se naste Elisabeta I, regina a Angliei si a Irlandei, ultimul suveran din dinastia Tudor; in 1707, Georges Louis Leclerc de Buffon – scriitor si naturalist francez; in 1811, Printul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen – tatal regelui Carol I al României; in 1909, Elia Kazan (Elia Kazanjoglou) – regizor, scenarist si producator american de origine greaca; in 1929, Emanuel Kant Vasiliu – lingvist român, membru al Academiei Române; in 1965, Angela Gheorghiu – soprana româna, iar in 1977, Fedde le Grand – DJ olandez.

In 1907 moare Bogdan Petriceicu-Hasdeu, enciclopedist, jurist, lingvist, istoric, om politic si scriitor român; in 1993, Eugen Barbu – scriitor, scenarist si publicist român, iar in 2008, Ilarion Ciobanu – actor român de film.

Adauga un comentariu

*