INTERVIU Anca Sigartău: Așteptăm cât mai mulți oameni la Festivalul „Theaterstock”

Actrița Anca Sigartău, de aproape două luni manager al Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, vorbește într-un interviu acordat AGERPRES despre noul festival pe care îl pregătește, „Theaterstock”, „cel mai mare festival și cel mai mare eveniment din toată Moldova”, după cum îl descrie.

Între 1 și 16 august, toți amatorii de arte ale spectacolului vor avea ocazia să vadă în Bacău spectacole ale teatrelor naționale și ale companiilor independente. Din festival nu vor lipsi invitații din străinătate, muzica bună, evenimente conexe.

Anca Sigartău joacă la București și e director de teatru la aproape 300 de km distanță. Ia în calcul pedagogia, dar acum tot ce își dorește este ca acest festival să existe pe termen mediu și lung.

AGERPRES: La scurt timp de la începerea mandatului de manager al Teatrului Municipal Bacovia anunțați un proiect inedit și de amploare — Festivalul „Theaterstock”. Cum s-a născut el și ce vă propuneți?

Anca Sigartău: Sunt de două luni director al acestui teatru și știu că nu am timp. Vreau să fac lucrurile să se miște. Fiindcă avem o perioadă de concediu, acum, am spus că oamenii ar trebui să vină spre teatru, spre artele spectacolului și acest festival, pe care l-am gândit încă din 2007, îl imaginam și îl visam, mă gândeam la un Woodstock teatral, iată că își va deschide porțile, cum spuneam, pe 1 august anul acesta. Este un tur de forță. De ce „Theaterstock”? Pentru că Woodstockul a fost mai mult decât un festival, a fost o mișcare, până la urmă, în muzică. Așa ne-am dorit și noi să fie acest „Theaterstock”, o mișcare pentru artele spectacolului, mai ales pentru zona de independent din România.

AGERPRES: De ce ați ales acest nume pentru festival?

Anca Sigartău: „Theaterstock” — Woodstock. Woodstock-ul teatral este… are un spirit din acesta rebel, liber, de amploare, un spirit care a adus împreună foarte mulți oameni și așa ne dorim și noi, să avem foarte mulți oameni. Până la urmă este al doilea festival de artele spectacolului din România, ca mărime, ca amploare, și ne dorim să vină cât mai mulți oameni din toată țara la acest festival.

AGERPRES: Ce va conține festivalul?

Anca Sigartău: În primul rând, 1-16 august, sunt 16 zile de festival, sunt 16 zile în care oferta culturală — nu numai în România, ci și în Europa — nu are nimic, nu prezintă nimic și atunci noi oferim 138 de spectacole în 16 zile de festival, spectacole ale teatrelor naționale din toată țara. Teatrul Național din București vine cu „Furtuna”, Teatrul Național din Craiova — „O furtună” a lui Purcărete, Teatrul Național din Cluj — „Mein Kampf”-ul lui Alexandru Dabija, spectacol premiat, avem „Electra”, „Maria de Buenos Aires” de la Timișoara. Și Teatrul Național din Iași vine cu „Proștii sub clar de lună”, un spectacol foarte frumos, aceasta este doar o secțiune. Mai avem o secțiune „Focus”, care pune accentul pe două teatre, anul acesta, Teatrul Bulandra, care va veni cu cinci spectacole, mai avem Teatrul Metropolis, un teatru de proiect care vine cu două spectacole mari — „Țarul Ivan își schimbă meseria” și „Tarelkin”—, apoi vreo 57 de spectacole din teatrul independent, spectacole foarte bune — Teatrul Godot, Teatrul Roșu, Unteatru sunt companii independente care vor fi prezente în festival. Participarea companiilor de teatru din străinătate este foarte importantă, pentru că sunt companii de top la ora aceasta în Europa, Theater Tol cu „Inima îngerilor”, un spectacol impresionant, „Pe deal înspre cer”, și avem concerte în aer liber, două concerte de fado, un concert al Filarmonicii din Bacău, apoi conferințe, evenimente, seri nocturne, povești.

AGERPRES: De ce ați ales luna august pentru a lansa acest proiect? Nu vă temeți că va fi multă lume în concediu sau considerați asta ca un avantaj?

Anca Sigartău: Este foarte bună luna. Cum v-am spus, nu avem concurență în această lună. În al doilea rând, există un studiu care s-a făcut acum trei ani. Astfel, conform recensământului din 2012, Bacăul are cea mai mare comunitate de români plecată la muncă în străinătate. Sunt aproximativ 57.000 de români plecați la muncă în străinătate și această comunitate se întoarce acasă în fiecare an în luna august. Bacăul este un oraș aglomerat în această lună și de ce să nu ținem cont de oferta de concediu? Oamenii merg, în general, spre mănăstirile din Moldova și, iată, de data aceasta, anul acesta, au posibilitatea ca după ora 17,00 până târziu în noapte să vină să vadă spectacole la un preț extrem de mic, sau spectacolele în aer liber, ori concertele și să vină să se bucure.

AGERPRES: Ați lansat pe internet o provocare pentru cei care vor să promoveze festivalul? În ce constă practic această provocare?

Anca Sigartău: Da. Acest festival se bazează foarte mult și pe mișcarea de voluntari, este normal. Avem câteva sute de voluntari și, sigur, avem și mijloacele neconvenționale de promovare, de marketizare a produsului nostru. Suntem un festival mai aparte, în primul rând pentru că este prima ediție, în al doilea rând, că are această branduire happy-hippie-festival. Este un festival care va aduce foarte multă bucurie și atunci ne-am gândit inclusiv la această formă de promovare a evenimentului care să se realizeze în mai multe forme, prin mai multe mijloace și pentru asta am lansat mai multe concursuri, printre care „Tu, dacă ai fi directorul unei agenții de publicitate, cum ți-ai promova acest eveniment?”.

AGERPRES: Vor exista și niște premii?

Anca Sigartău: Întotdeauna. Orice concurs are și premii.

AGERPRES: Cum v-ați gândit să îi atrageți pe cei care nu locuiesc în Bacău la acest festival?

Anca Sigartău: În primul rând, prin oferta pe care noi o avem. Este o șansă la ora aceasta. Este, de ce să nu recunoaștem, cel mai mare festival și cel mai mare eveniment din toată Moldova. Apoi, să nu uităm că Bacăul este un nod. Dacă vrei să mergi spre Iași, treci prin Bacău. Dacă vrei din Iași să mergi spre munte, tot prin Bacău treci. Pe oriunde ai vrea să te duci, treci prin Bacău. Acesta este un lucru important de știut, plus că sunt foarte mulți oameni care merg spre mănăstiri în perioada de concediu. Vreau să vă spun că au existat Zilele orașului, spre exemplu. Întotdeauna la aceste zile ale orașului vin toate comunitățile și toate orașele din jurul Bacăului, așa că eu sper că va fi plin în perioada aceea.

AGERPRES: Festivalul va începe imediat după ziua dvs. de naștere. Credeți că veți avea timp să vă sărbătoriți?

Anca Sigartău: Pentru mine ăsta este cel mai frumos cadou pe care îl am, faptul că se întâmplă acest festival. Repet, un festival de asemenea anvergură se pregătește, de obicei, cu luni și luni de zile înainte. Noi, și ați observat că vorbesc întotdeauna la persoana întâi plural, pentru că am o echipă foarte bună de oameni care se ocupă. Îi numărăm pe degete, dar sunt foarte buni, profesioniști. Iar cadoul cel mai frumos este prima premieră pe care noi o dăm, „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare. Este prima premieră de când sunt eu director al teatrului.

AGERPRES: Câte trupe din străinătate vor fi prezente în festival?

Anca Sigartău: 12 companii de teatru din străinătate. O companie extrem de importantă și interesantă în zona de independent este Teatr DOC din Moscova, un nume important al teatrului independent din Rusia. Mai avem un spectacol, o coproducție Ungaria-Serbia-România, „13” se numește, și avem din Franța, din Belgia, avem concertele de fado din Portugalia, din Spania, Germania, avem participare din Albania.

AGERPRES: Este o perioadă de concedii inclusiv pentru actori. Cât de greu a fost să-i convingeți să vină să participe în festival?

Anca Sigartău: A fost destul de greu. A fost destul de greu, dar m-am bucurat că în asemenea condiții observ solidaritatea artiștilor. Au înțeles că este un eveniment important, este important să punem în balanță și să punem alături cele două forme de organizare teatrală, cea din independent și cea de stat, pentru că aceasta va fi și una din temele conferințelor, conferința despre această îmbinare a organizării — cât anume se implică independentul în organizarea de stat și invers.

AGERPRES: Sunteți actriță de succes, mamă a trei copii împliniți și, acum, directoare de teatru. Care este următorul pas?

Anca Sigartău: Pentru mine, ziua de astăzi și ce se întâmplă acum sunt lucruri foarte importante. Sigur că la ora aceasta sunt la început de drum și mă gândesc să dezvolt, să existe acest proiect pe termen mediu și lung. Nu mă gândesc la acest proiect doar „Hai să facem „Theaterstock” ediția I, poate și ediția a II-a, și ne oprim”. Nu! Am început un lucru și acesta este lucrul la care mă gândesc la ora aceasta. Nu știu ce voi face după această etapă. Iau în calcul, de multe ori, și pedagogia, e un lucru care mă pasionează, dar când pornești un asemenea proiect deja îți dorești să mai fii în viață să-l vezi așa cum trebuie.

AGERPRES: Ați ales să conduceți un teatru din afara Bucureștiului, aflat la mai bine de 300 de km de Capitală, dar continuați să jucați în București. Cum vă împărțiți?

Anca Sigartău: Printr-o foarte bună organizare, prin oamenii pe care îi am în jurul meu, printr-o echipă foarte bună. Cine crede că un manageriat se mai poate realiza la ora asta de unul singur se înșală. Manageriatul bun implică o echipă foarte bună, indiferent că o recunoști sau nu o recunoști. Acesta este cheia.

sursa: Agerpres.ro

Adauga un comentariu

*