Ziua mondială împotriva traficului de persoane

downloadZiua mondială împotriva traficului de persoane se marchează la 30 iulie. A fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Rezoluția 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a crește gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de ființe umane și pentru promovarea protecției drepturilor lor.

În mesajul său, pentru acest an, secretarul general al ONU, Ban Ki-moo, subliniază faptul că femeile și fetele vulnerabile formează majoritate victimelor traficului de ființe umane. Victimele sunt păcălite de către traficanții care le promit locuri de muncă bine plătite. Migranții care își părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie, de conflicte și de persecuție prezintă riscul de a deveni viitoare victime. Secretarul general al ONU transmite un apel pentru toate țările de a lupta împotriva spălării banilor și îndeamnă țările membre să semneze și să ratifice convențiile ONU împotriva corupției și a criminalității transnaționale organizate, inclusiv a protocolului traficului de ființe umane, potrivit www.un.org.

Viețile a milioane de oameni din întreaga lume sunt vândute pe piața mondială a sclaviei moderne. Bărbați, femei și copii cad în mâinile traficanților, atât în țările lor cât și în străinătate. Visul unei vieți mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în fața traficanților de persoane. Fiecare țară din lume este afectată de traficul de ființe umane, fie ca țară de origine, de tranzit sau de destinație pentru victime.

Traficul de persoane este o infracțiune gravă și o încălcare gravă a drepturilor omului. Biroul Națiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor și a Criminalității (UNODC), în calitate de apărător al Convenției Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (UNTOC) și al Protocoalelor sale, asistă statele în eforturile lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).

În 2010, Adunarea Generală a adoptat Planul Global de acțiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să ia măsuri coerente și coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de ființe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea și consolidarea securității în întreaga lume.

Adauga un comentariu

*