Ziua internațională a prieteniei

prietenieZiua Internaţională a Prieteniei a fost adoptată oficial de ONU în 2011 şi este celebrată la 30 iulie de cele mai multe dintre ţările Europei, în SUA şi mai multe dintre tările Americii de Sud, după ce, în anul 1958, Cruciada Prieteniei, iniţiată în Paraguay, a propus această zi ca dată a sărbătorii.

ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi în concordanță cu cultura și obiceiurile locale, naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale și de conștientizare a valorii relațiilor de prietenie în viața tuturor.

Ziua internațională a prieteniei este o inițiativă care urmează propunerea făcută de UNESCO și care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997. Atunci, prin Rezoluția 52/13, s-a definit Cultura Păcii ca un set de valori, atitudini și comportamente ce resping violența și depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, în vederea soluționării problemelor.

Ziua internațională a prieteniei se bazează pe recunoașterea relevanței și importanța prieteniei ca un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane din întreaga lume. E ziua în care, indiferent de etnie și de sex, se leagă conexiuni și empatii. Deși relațiile de prietenie pot fi diferite, relații între același sex, relații de prietenie între mamă și fiică, tată și fiu, fiecare dintre ele trebuie sărbătorită. Unul dintre obiectivele Zilei internaționale a prieteniei este atragerea tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activitățile comunitare îndreptate spre acceptarea diferențelor culturale.

 

Adauga un comentariu

*