Comuniunea bucuriei pe „Meteora“ Bacăului

În ziua de prăznuire a Sfintei Mironosiţe întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, credincioşi şi pelerini din zona Bacăului au urcat spre „Meteora“ Bacăului de la Valea Budului, pentru a lua parte la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu ocazia serbării hramului paraclisului acestui metoc chiriarhal.

În ziua de prăznuire a Sfintei Mironosiţe întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, credincioşi şi pelerini din zona Bacăului, împreună cu reprezentaţii autorităţilor locale din comuna Mărgineni, au urcat spre „Meteora“ Bacăului de la Valea Budului, pentru a lua parte la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu ocazia serbării hramului paraclisului acestui metoc chiriarhal. În cuvântul rostit înaintea slujbei, ierarhul a precizat importanţa acestei zile pentru comunitatea de maici, în frunte cu maica stravroforă Magdalena Budeanu, care se nevoieşte în acest aşezământ monahal. „Astăzi ne aducem aminte de Sfânta Mironosiţă întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, care ocrotoşte paraclisul acestui metoc chiriarhal, paraclis ce întregeşte ansamblul arhitectural. Credincioşii şi pelerinii din zona Bacăului cunosc aceste locuri deoarece vin aici la rugăciune, pentru anumite slujbe care se oficiază,  în mod special Taina Sfântului Maslu, în timpul postului. Aşadar, în locul acesta ne cheamă Dumnezeu din când în când, pentru a ne ruga ca Preasfânta Treime să binecuvânteze lumea, să ne ţină la umbra crucii şi sub acoperământul Maicii Domnului. Şi astăzi, am urcat colina bucuriei până la picioarele Crucii pentru a sluji Sfânta Liturghie. Mulţumim tuturor celor care s-au ostenit, preoţi şi credincioşi, pentru a trăi în comuniune aceste momente de sărbătoare“, a menţionat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul său.  Apoi, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte: părinţii arhimandriţi Andrei Ioniţă, mare ecleziarh al Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva“ din Roman, şi Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, alături de preotul protopop Costică Busuioc şi preoţii băcăuani. Răspunsurile la strană au fost date de corala „Sfântul Cuvios Iosif de la Varatec“ a Mănăstirii Varatec, sub coordonarea maicii stareţe Iosefina Giosanu. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a rostit şi rugăciuni pentru ploaie şi pentru „binecuvântarea roadelor pământului“.

O nouă ucenică a lui Hristos în aşezământul monahal de la Valea Budului

Frumuseţea slujirii a fost împodobită de momentul când una dintre tinerele care şi-au dedicat viaţa slujirii Mântuitorului Hristos în aşezământul monahal de la Valea Budului a devenit rasoforă, primind numele de Teofana. Importanţa acestei prime etape din urcuşul duhovnicesc al vieţii călugăreşti a fost subliniată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim în cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii. „Astăzi, am fost martori la hotărârea uneia dintre surorile care au venit aici, în această mănăstire, să fie tunsă în prima treaptă, predecesoare monahismului, ca rasoforă, adică purtătoare de rasă şi de camilafcă, să fie afierosită ca ucenică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ziua Sfintei Maria Magdalena. Este o zi semnificativă pentru această mănăstire şi pentru creştinătate în general“, a precizat ierarhul în cuvântul său. După ce a evidenţiat aspectele relevante din viaţa Sfintei Maria Magdalena, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim i-a îndemnat pe cei prezenţi să aibă ca model sfinţii lui Dumnezeu. „Dacă ne angajăm, ca şi Sfânta Maria Magdalena, să ţinem credinţa cea adevărată, să propovăduim cu timp şi fără timp adevărul revelat şi mântuitor, să păstrăm şi să punem în practică preceptele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, să apărăm cu demnitate valorile sfintei noastre Ortodoxii, atunci nu ne vom teme când vor veni peste noi primejdii sau prigoane. Biserica lui Hristos este în stare de jertfă în toate timpurile. Să transfigurăm acest timp, nu să-l pierdem sau să-l desfigurăm“, a mai precizat Înaltpreasfinţia Sa.

Adauga un comentariu

*