Semnificatiile zilei de 29 iunie

Astazi, la nivel international, se serbeaza Ziua Dunarii, iar in România este marcata Ziua Penitenciarelor.

Ziua Internationala a Dunarii marcheaza semnarea “Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea”, din 29 iunie 1994, la Sofia, Bulgaria. Astfel, in 2004, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), impreuna cu tarile dunarene, decid ca data de 29 iunie sa fie declarata “Ziua Dunarii”, moment de sarbatoare pentru toate tarile situate in bazinul acestui fluviu. ICPDR este un organ transnational, ce are ca obiective realizarea unui management al apei unic pentru intregul spatiu dunarean, protectia spatiului de viata al Dunarii si al speciilor sale, diminuarea poluarii apelor, protectia impotriva inundatiilor, pastrarea si refacerea dinamicii de curgere.

Ziua Penitenciarului, instituita din 2004, este ziua in care este serbat personalul din sistemul administratiei penitenciare. Astfel, Administratia Nationala a Penitenciarelor organizeaza o serie de manifestari menite sa sensibilizeze societatea civila in legatura cu problematica reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate, sa asigure reprezentativitatea muncii desfasurate de personalul din penitenciare si sa promoveze imaginea obiectiva a sistemului penitenciar.
In 1613 ia foc teatrul londonez „Globe” in timpul unei reprezentatii cu piesa lui Shakespeare “Henry al VIII-lea”.

In 1866 Parlamentul României adopta prima constitutie a tarii, una dintre cele mai avansate ale acelor timpuri.

In 1798 se naste Giacomo Leopardi, poet italian; in 1819, Nicolae Balcescu – istoric, scriitor si revolutionar român; in 1891, Petre Andrei – filosof, sociology si politician român; in 1893, Demostene Botez – poet român; in 1900, Antoine de Saint-Exupéry – scriitor francez; in 1958, Oana Lungescu – purtator de cuvânt al NATO, iar in 1978, Nicole Scherzinger, cantareata americana.

In 1987 moare Victor Mercea, fizician român; in 1990, Irving Wallace – scriitor american, iar in 2003, Katharine Hepburn – actrita americana.

Adauga un comentariu

*