Pepenele rosu – beneficii si proprietati

1810_watermelon-health-benefitsCu totii stim ca pepenele rosu  este bogat in apa si zahar,  insa acest fruct  al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina.

Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa.

Previne astmul. Riscul de a te îmbolnavi de astm este scazut la oamenii care consuma multi nutrieti precum cei din pepenele rosu. Unul dintre acestia este vitamina C care este din abundenta in acest fruct.

Fiind o sursa excelenta de antioxidantul vitamina C si pepenele rosu poate ajuta la combaterea formarii de radicali liberi care cauzeaza cancerul. Licopenele, de exemplu, spun studiile, sunt in legatura cu eliminarea riscului imbolnavirii de cancer de prostata.

Deoarece contine apa si fibre, pepenele rosu ajuta la prevenirea constipatiei si promoveaza sanatatea tractului digestiv.

Este un foarte bun rehidratant: are 92% apa si este plin de electroliti. Pepenele rosu este un excelent racoritor in lunile de vara si previne deshidratarea.

Colina este o substanta importanta si versatila din componenta pepenelui rosu care este implicata in mecanismul somnului, a miscarilor musculare, invatarii si memorarii. Colina ajuta la mentinerea structurii membranei celulare, asista la transmiterea impulsurilor nervoase si la absorbtia grasimilor.

Pepenele rosu este fantastic pentru piele deoarece are vitamina A, un nutrient  necesar pentru productia de sebum care pastreaza hidratarea parului. Vitamina A este necesara, de asemenea, pentru cresterea tututor tesuturilor umane, deci inclusiv al pielii si parului.

Poate fi un adevarat detoxifiant atunci cand este folosit in cure de una sau doua saptamani. Zilnic se consuma pepene rosu cel putin doua felii. Efectul excelent se obtine datorita continutului de apa care il recomanda in detoxifierea corpului.

Daca rinichii nu functioneaza bine, sunt probleme cu bila, sau probleme de constipatie ori boli de piele atunci pepenele rosu este de un un real ajutor. Astfel, consumul zilnic de pepene rosu ajuta la atenuarea sau vindecarea acestor afectiuni.

Adauga un comentariu

*