Vitamina D, beneficii pentru organism

vitaminadVitamina D mai este  are un rol important in dezvoltarea oaselor, mentinerea integritatii osoase si functionarea sistemului neuromuscular. Dat fiind faptul ca semnele si simptomele deficitului de vitamina D sunt insidioase si nespecifice, adesea raman nediagnosticate si netratate, ceea ce duce la tulburari metabolice cu declansarea unor afectiuni grave.

Sinteza acestei vitamine se produce la nivelul pielii(in epiderm),dintr-un precursor (7-dehidrocolesterol) rezultand vitamina D3 (cholecalciferol). Acest proces are loc sub actiunea razelor ultraviolete (UV) B, cand indicele UV este mai mare decat 3, in regiunile temperate, in special primavara si vara. Foarte rar in regiunile arctice, iar la tropice, zilnic.

Vitamina D se sintetizeaza cel mai bine prin expunerea la soare
In acest mod este importanta cantitatea de vitamina D rezultata si depinde foarte mult de timpul de expunere si este important sa stim ca se degradeaza la fel de rapid cum se produce. Pentru a sintetiza o cantitate optima de vitamina D, un adult are nevoie de o expunere la soare a fetei, bratelor, toracelui de 10-15 minute pe zi, cel putin 2 zile pe saptamana. Trebuie sa fim atenti si sa facem diferenta intre expunerea moderata la soare pentru stimularea productiei de vitamina D si expunerea necontrolata. Atunci cand ne expunerea in exces la radiatiile UV, odata cu producerea arsurilor cutanate repetate, creste implicit si riscul de a dezvolta cancer de piele!

Alte surse de vitamina D
In afara procesului biochimic de sinteza datorat expunerii la soare, exista si alte resurse de vitamina D, cum ar fi o serie de alimente sau suplimente nutritive, utile in special persoanelor care nu se expun la soare si celor din regiuni cu climat rece. Dintre alimentele bogate atat in vitamina D3, cat si in vitamina D2 (ergocalciferol), sunt importante de mentionat pestele (in special somonul, tonul si macroul), uleiul din ficat de peste, ciupercile, ficatul de vita, branzeturile si galbenusul.

Testarea sangvina a vitamina D 
Testarea sangvina a cantitatii de vitamina D ar trebui realizata, de preferat, toamna sau iarna, cand nivelul circulant este cel mai scazut. In anotimpul insorit, valorile sunt de cele mai multe ori fals crescute. Majoritatea expertilor au ajuns la concluzia ca valoarea optima a vitaminei D circulante (25-OH vitamina D) este 90-100 nmol/L sau 35-40 ng/ml.

Carenta de vitamina D
Deficitul de vitamina D din organism poate atinge valori semnificative fie din cauza expunerii inadecvate la soare, fie aportul din alimentatie este extrem de redus sau exista tulburari de absorbtie intestinala, disfunctii hepatice sau renale. Astfel, pot aparea o serie de tulburari inca din copilarie sau chiar in viata adulta tarzie, avand consecinte asupra starii de sanatate.

Vitamina D activa in organism, sub forma calcitriolului rezultat in urma unor procese chimice din vitamina D3, favorizeaza mineralizarea oaselor prin facilitarea absorbtiei calciului si fosforului din intestin si a reabsorbtiei in rinichi. Totodata, stimuleaza cresterea si remodelarea osoasa, previne tetania hipocalcemica, dar ia parte si la modularea functiei neuromusculare, reglarea sistemului imunitar. De altfel, vitamina D diminueaza procesele inflamatorii si influenteaza activitatea unor gene reglatoare ale proliferarii si diferentierii celulare.

 

Adauga un comentariu

*